Raskrinkavanje.ba

Avaz → Prva bh. ’corona free’ destinacija spremna za prve posjetioce

19.12.2020
Tekst članka

Turistička zajednica SBK je u saradnji s nadležnim partnerima utemeljila i razvila „Interni COVID-19 protokol“

Užem krugu učesnika i posjetilaca u hotelu Pahuljica na Vlašiću s početkom u 14 sati Turistička zajednica SBK prezentirat će novu i trenutnim uvjetima prilagođenu najavu zimske turističke sezone.

Direktor Turističkog ureda TZ SBK Miroslav Matošević kazao je kako je proteklih godina, zimska turistička sezona započinjala uz brojne sportsko-zabavne aktivnosti i evente, međutim, ova zima će biti drugačija od svih drugih.

- Potrudili smo se da svim ljubiteljima zimskog doživljaja i ove zimske sezone omogućimo nesmetano uživanje na planini, s tim da ćemo nastojati osigurati kako domaćim i stranim turistima tako i svim zaposlenicima i dionicima iz oblasti turizma, prije svega sasvim siguran boravak na području Srednjobosanskog kantona - kazao je Matošević.

Niz kriterija

Turistička zajednica SBK/KSB je, naglasio je Matošević, u saradnji s nadležnim partnerima u okviru priprema za zimsku turističku sezonu, utemeljila i razvila „Interni COVID-19 protokol“ koji, osim zakonom propisanih mjera, nudi i opsežan spisak dodatnih preventivnih preporuka i kriterija za suzbijanje zaraze koronavirusom, kao i preporuke kako reagirati ukoliko dođe do zaraze.

Matošević je pojasnio da Protokol sadrži opsežan niz kriterija koje dionici turističke destinacije trebaju poduzeti prilikom odvijanja svojih turističkih aktivnosti, u okviru kojeg će preduzeća i drugi akteri koji se odluče na primjenu predloženih mjera dobiti certifikat „WINTER SAFE DESTINATION“ i sve pogodnosti koje on nudi.

Ovom prilikom bit će potpisani i sporazumi o saradnji s Općinom Travnik, Zavodom za javno zdravstvo SBK, Domom zdravlja Travnik i preduzećem „Pharmamed“.

  • Matošević:  Siguran boravak

    Matošević: Siguran boravak

    FOTO: ARHIV

Covid protokol

Osim Internog COVID-19 protokola po pitanju sigurnosti na Vlašiću, bit će poduzete i mjere u cilju sigurnog odvijanja turističkih aktivnosti. Trenutno su u pripremi aktivnosti uspostave sezonske ambulante koja će, osim uobičajenih ljekarskih pregleda i intervencija, imati i poseban dio za preglede i liječenje osoba sa simptomima koronavirusa.

Također, tokom zimske sezone bit će osigurano i pet „free COVID– 19“ zona za dezinfekciju, a svi turisti će imati i mogućnost testiranja na COVID-19 uz popust od 10 posto.

Članak indeksiran 27.01.2021. Zadnji put osvježen 27.01.2021.

Ocijenjeno u analizi