Prvi fenomen predkampanje za Opće izbore: Kako je IZETBEGOVIĆ snažnom podrškom DŽAFEROVIĆU stabilizirao SDA i ojačao izglede za pobjedu

Izvor/medij: Novi vjetar
Raskrinkano u: Kada je "istraživački centar" anoniman: Hvalospjev o Džaferoviću a drvlje i kamenje na Bećirovića

Samo nekoliko dana ostalo je do početka zvanične izborne kampanje za Opće izbore u Bosni i Hercegovini koji će biti održani 7. oktobra ove godine. Uprkos uzavreloj političkoj atmosferi, najveći broj stranaka se još uvijek, faktički, priprema za klasičnu izbornu kampanju dok u javnosti dominiraju etablirani politički faktori.Nezavisni istraživački centar NICK analizira dva izuzetno značajna fenomena iz tzv. predkampanje, perioda između objave kandidatura do početka izborne kampanje.

 

 

Prema mnogim mišljenjima i istraživanjima značajan broj neopredjeljenih glasača upravo u tom periodu donosi odluku o tome kome će povjeriti svoj glas. U ovoj fazi analiziramo predkampanju dvije najstarije političke stranke sa sjedištem u FBiH – Stranka demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratska stranka BiH (SDP).

Obje stranke su istakle kandidate za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i Denisa Bećirovića, te bi težište svojih aktivnosti, bilo bi zaočekivati, trebale postaviti upravo u tom pravcu.

Predkampanja Stranke demokratske akcije (SDA)

SDA se pred ove Opće izbore našla na prekretnici obzirom da se aktuelni predsjednik i neprikosnoveni lider najveće bh. političke organizacije Bakir Izetbegović te dvostruki pobjednik izbora, nema pravo ponovo kandidirati. To, nerijetko, može biti izvor određenih turbulencija unutar stranke te biti stanoviti hendikep na izborima. Tim prije što je sam Izetbegović još uvijek daleko od političke penzije i dalje uživa veliko povjerenje i energiju, a iako ima ogromno političko iskustvo, kontrolu nad strankom preuzeo je tek prije tri godine na 6. kongresu SDA.

No, prema ustavu BiH, on se nije mogao kanididirati za treći mandat u Predsjedništvu BiH pa je SDA morala istaknuti nekog drugog. U tome su protivkandidati SDA vidjeli šansu očekujući da će procedura izbora kandidata SDA za člana predsjedništva BiH uzdrmati stranku i ugroziti njenu poziciju.

U samom početku se činilo da su upravu kada se iz utrke za stranačkog kandidata povukao jedan od favorita Denis Zvizdić, aktuelni premijer BiH. Unutarstranačkim izborima, uz veliku pažnju medija i javnosti izabran je Šefik Džaferović, dugogodišnji potpredsjednik i najveći pravni autoritet unutar SDA.

Međutim, uprkos očekivanjima, predkampanja je pokazala da SDA uspjeva ono što je izgledalo kao slabost i šansa za njihove oponente – preokrenuti u svoju korist. Način izbora Džaferovića za kandidata, osim što je privukao pažnju pokazao je da SAD jedina politička organizacija koja iskazuje unutarstranačku demokratiju, za razliku od većine ostalih gdje su sve kandidature teledirigovane i dogovorene u najužem, uglavnom, zatvorenom krugu.

Rizik na koji se Izetbegovićeva SDA odlučila pri tome, čini se, isplatio se. Tim prije što je Zvizdić, kao relativni gubitnik tog procesa, odabrao vrlo realan i odmjeren pristup ostajući u timu i preuzimajući drugu najvažniju kandidaturu, mjesto nosioca na državnoj listi. Ne samo to, Zvizdić je u nekoliko navrata pružio i snažnu podrušku Džaferoviću pojavljujući se na stranačkim skupovima zajedno sa njim.

Sve relevantne analize pokazuju da je Džaferović jedini kandidat za člana predsjedništva iz FBiH na pravi način iskoristio predkampanju. Održao je više od 70 tribina u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Sudeći prema izvještajima medija razgovarao je sa velikim brojem građana. Džaferović je predstavio javnosti i izbornu platformu SDA „Agenda 2026.“ Niti jedna druga politička organizacija u BiH, evo mjesec prije izbora nije javnosti predstavila ni okvirni dokument na osnovu koje bi glasači trebali glasati za nju.

Džaferović je u javnosti nastupao vrlo otvoreno govoreći o svom životu, uglavnom, izbjegavajući prljavu kampanju i direktne sukobe sa protivkandidatima što i odlikuje njegov dosadašnji politički put. SDA je očito dobro procjenila da će Džaferoviću, koji do sada nije bio predsjednik stranke niti najisturenija politička figura, biti potrebna snažnija kampanja kako bi ga glasači upoznali, a sami izbori će pokazati koliko su u tome uspjeli.

Međutim, možda i najvažnija odlika ove predkampanje jeste pozicija predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je napravio presedan u političkom životu BIH pružajući bezrezervu i snažnu podršku Džaferoviću.

Izetbegović je pratio Džaferovića i u jednom dijelu predkampanje, pojavljujući se zajedno sa njim na tribinama. Iako se našao na meti kritika da nije na izbornim listama, Izetbegović je ovakvim odnosom prema Džaferovićoj kandidaturi pokazao da se ne boji uložiti lični kredibilitet i kapacitet predsjednika Stranke u izbornu borbu. Izetbegović je pokazao vjeru u odluku stranke, povjerenje u njenu proceduru, članstvo i u demokratski izbor većine. Ono što je Izetbegović time dobio jeste snažnija podrška cijele stranke za Šefika Džaferovića i apsoluno prevladavanje stresa koji je doživljen u proceduri izbora kandidata.

Također, Izetbegovićeva snažna podrška Džaferoviću, vrlo aktivna predkampanja, potisnuli su, čini se, dio negativnih efekata odlaska nekih visokih stranačkih dužnosnika i njihova kandidatura protiv SDA.

Džaferovićeva predkampanja, iako je izborna pobjeda još daleko, a prava kampanja tek predstoji, pokazala je da SDA ima jasan plan, kapacitet i viziju na osnovu koje računa da će ostvariti izbornu pobjedu, ili u najmanju ruku izbjeći poraz koji njihovi svi oponenti priželjkuju. Uloga Bakira Izetbegovića, iako nije kandidat te djeluje samo kao lider širokog stranačkog tima, čini se još uvijek je najjača prevaga u političkom životu BiH.

 

Članak indeksiran 10. 09. 2018 Zadnji put osvježen prije 3 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me