Raskrinkavanje.ba

Alo → RADIOAKTIVNI OBLAK IZNAD UKRAJINE! Rusi raketirali Hmeljnicki, zabeležen visok nivo gama zračenja!

15.05.2023
Tekst članka

Specijalizovani uređaj za praćenje zračenja zabeležio je porast gama zračenja, a trenutni parametri ukazuje da su ruske snage u subotu uništile velike zalihe municije koja je u vazduh izbacila uranijumsku prašinu.

Nakon bombardovanja skladišta u gradu Hmeljnicki, u zapadnoj Ukrajini, pojavila se informacija da se u vojnom objektu u ovom gradu nalazila municija sa osiromašenim uranijumom, koju je Velika Britanija poslala Kijevu u aprilu.

U ranim jutarnjim satima 13. maja ruska avijacija bombardovala je skladište municije u gradu Hmeljnicki, koji je ujedno administrativni centar istoimene oblasti. Prvobitno su lokalni mediji preneli da je ruski dron-kamikaza pogodio samo skladište goriva, ali objavljeni snimci snažnih detonacija i eksplozija, koje su trajale nekoliko minuta, ukazuju da je pogođeno veliko skladište municije i vojne opreme. Objekat je potpuno uništen, kao i jedinica Nacionalne garde Ukrajine koja je angažovana da ga štiti.

Već 14. maja ukrajinskim društvenim mrežama počinju da se šire panični izveštaji da je prilikom detonacije skladišta municije u Hmeljnickom uništena velika količina britanske tenkovske municije sa osiromašenim uranijumom, koja je nedavno dostavljena u Ukrajinu zajedno sa projektilima "storm šedou", javio je novinar Sergej Karnauhov. Usled jake eksplozije, čestice osiromašenog uranijuma mogle su da se rasprše na teritoriji Hmeljničke oblasti, što bi, uzimajući u obzir iskustva iz Jugoslavije i Iraka, kasnije moglo dovesti do zagađenja zemljišta, vode i vazduha, kao i povećanja obolelih od raka.

Pojačano zračenje

Još nije potvrđena informacije da se u Hmeljnickom nalazila britanska municija sa osiromašenim uranijumom, ali je specijalizovani resurs za praćenje zračenja saveecobot.com zabeležio porast gama zračenja od 80-100 do 140-160 nanosiverta. S obzirom na to da osiromašeni uranijum izbacuje relativno malu dozu gama zračenja, trenutni porast ukazuje da su uništene jako velike zalihe municije, koja je u vazduh izbacila uranijumsku prašinu.

Dodatnu paniku među stanovništvom izazvale su patrole radijacione, hemijske i biološke zaštite u gradu, kao i odsustvo zvaničnih informacija, javlja agencija "Jurežja dejli". Prema navodima lokalnih ukrajinskih medija, patrole su počele da mere radijaciju na gradskim ulicama koristeći specijalnu opremu. Ranije su patrole merile radijaciju samo u oblasti gde se nalazila nuklearna elektrana Hmeljnicki (Netešin i okolina), a sada - u regionalnom centru, na zapadu oblasti i u Ternopolju, uzimajući u obzir da je nakon ekplozije jak vetar duvao sa istoka.

"Moji prijatelji iz Ukrajine javljaju da su stanovnici zapadnih regija u panici. Sakupljaju stvari i beže iz Hmeljnickog, Lavova i Ternopolja. Beže iz svih oblasti gde se nalaze ukrajinske vojne jedinice i skladišta. Meštani govore da je u Hmeljnickom detoniralo skladište, koje je bilo ispunjeno municijom sa osiromašenim uranijumom. I to potvrđuju moji izvori", piše politikolog Jurij Kot.

Stručnjaci takođe skreću pažnju da su ukrajinski vatrogasci koristili robote tokom gašenja požara u Hmeljnickom i Ternopolju, što može da ukazuje da se na skladištima u zapadnoj Ukrajini čuvala municija sa OU.

Članak indeksiran 25.05.2023. Zadnji put osvježen 30.05.2023.

Ocijenjeno u analizi