Radovan Karadzic nezadovoljan:U novom zatvoru nema kompjutera

Izvor/medij: Kliker
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Dezinformacije o Mladiću i Karadžiću kao izvor klikova

-

Nakon vijesti da ga na izdržavanje zatvorske kazne šalju u Veliku Britaniju, porodica prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića strahuje za njegov život.

Njegova kćerka Sonja Karadžić Jovićević za „Novosti“ je kazala da je poražavajuće za ljudska prava, i za pravo uopšte, da postoji tolika želja jednog čovjeka da se Radovan Karadžić dovede u stanje konstantne životne opasnosti.

– Imam razumne osnove da sumnjam da je odgovor jedne druge zemlje davno stigao i da je sakriven i ignorisan samo da bi se proguralo, po Radovana, najgore rješenje – rekla je Karadžić Jovičević.

Ona ističe da joj je potpuno neshvatljivo da Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, kao osnivač Haškog tribunala, dopušta da jedan čovjek krši pravilo koje je Savjet bezbjednosti uspostavio zahvaljujući Nelsonu Mendeli, a to je da svaki zatvorenik mora da služi kaznu geografski što bliže porodici.

– Što se nas, porodice tiče, on se nalazi u teškoj životnoj situaciji. Apsolutno mu je ugrožen život, a nama porodici je otežana mogućnost da ga posjećujemo, što zbog viza, što zbog svih drugih okolnosti. Urađeno je sve suprotno uspostavljenoj praksi Savjeta bezbjednosti, a da vam ne govorim i da postoji želja da bude u samici ili da 24 sata bude životno ugrožen. Ovo je svjesna priprema ubistva Radovana Karadžića – objasnila je Sonja Karadžić Jovičević i dodala da predsjednik suda u Hagu nijednom Srbinu zatvoreniku, ma u kojem kazamatu bio, nije dozvolio institut smanjenja kazne ili puštanja na slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne.

Podsjećamo, ranije danas advokat Goran Petronijević, koji je član odbrane prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, izjavio je za Srnu da odluka Haškog mehanizma da Karadžića upute u zatvor u Veliku Britaniju predstavlja prvi korak ka njegovom ubistvu, jer u toj zemlji neće moći da mu bude garantovana bezbjednost.

Petronijević je naglasio da je u prigovoru, koji je uložila odbrana, ukazano na svu apsurdnost te odluke Haškog mehanizma.

– Slanje Karadžića u britanski zatvor bio bi prvi korak ka njegovom ubistvu. Da ne govorim o tome da su Britanci učestvovali u njegovom hapšenju, da je Velika Britanija bila na strani Muslimana u sukobu u BiH. Dakle, njega odvode kao zarobljenika u tursko ropstvo, onako kako su nekada hrišćane iz Bosne vodili na Bliski istok – rekao je Petronijević

Članak indeksiran 10. 06. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 sedmice
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me