Raskrinkavanje.ba

Dezinformacije o Mladiću i Karadžiću kao izvor klikova

Portal Slavorum kao jedan od modela prikupljanja klikova na svojim stranicama nerijetko objavljuje članke koji donose različite dezinformacije o bivšim ratnim vojnim komandantima sa ovih prostora. Većina tvrdnji iz članaka potpuno su izmišljene.

Sadržaj koji se na dnevnoj bazi objavljuje na stranicama portala Slavorum obiluje dezinformacijama i klikbejt naslovima o kojima je Raskrinkavanje pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4). Jedna od čestih tema članaka objavljenih na ovom portalu jesu “sudbine” ratnih vojnih komandanata Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Željka Ražnatovića. 

Tako je 18. marta 2021. godine na portalu Slavorum objavljen članak o bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, opremljen naslovom:

Od Korone Virusa preminuo general Ratko Mladic ?

Kako se u tekstu navodi, riječ je o “lažnim informacijama” koje kruže internetom, ali to iz naslova nije sasvim jasno.  

Na istom portalu, 23. aprila 2021. godine objavljen je članak naslovljen:

Umro je general Ratko Mladic !!?

U samom članku se pojašnjava da je riječ o lažnoj vijesti koja je potekla sa lažnog Twitter naloga ministrice vanjskih poslova Bisere Turković. Ono što se u članku ipak ne ističe, jeste činjenica da je riječ o vijesti koja je aktuelna bila više od godinu ranije, u februaru 2020. godine. Raskrinkavanje je o ovoj dezinformaciji, koju je tada prenio veliki broj domaćih medija, pisalo u analizi koju možete pročitati ovdje

Portal Slavorum širio je i dezinformacije o tome da je Mladić na slobodi, o čemu je 28. marta objavljen članak naslovljen: 

Pedja snimio Ratka Mladica kako igra kolo u SRBIJI ? On nije u Hagu ?

Ipak, kako je u ranijoj analizi Raskrinkavanja, koju možete pročitati ovdje, objašnjeno, ovakve tvrdnje nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti. 

Ratko Mladić je živ, uprkos dezinformacijama koje često objavljuje portal Slavorum, te se nalazi u Haagu, gdje mu je 8. juna 2021. godine izrečena drugostepena presuda doživotne kazne zatvora (link).

Isti portal u više navrata pisao je i o “sudbini” bivšeg predsjednika Republike Srpske i vrhovnog komandanta Vojske Republike Srpske Radovana Karadžića. Tako je 6. aprila 2021. godine objavljen članak opremljen naslovom:

Objavljeno evo U kojoj državi će Radovan Karadžić služiti kaznu? Ovome se niko nije nadao

Ipak, u samom članku se nigdje ne navodi u kojoj tačno državi bi Karadžić trebao služiti kaznu, te se već u prvoj rečenici ističe da je “pitanje u kojoj će državi osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić nastaviti služiti kaznu doživotnog zatvora u fazi aktivnog razmatranja”. Nadalje se navodi i lista potencijalnih zemalja u kojima je moguće da će služenje kazne biti realizovano, a navodi se da bi to mogle biti “Norveška, Švedska, Finska, Danska, Estonija, Velika Britanija, Belgija, Njemačka, Poljska, Francuska, Austrija, Italija, Španjolska i Portugal”.

Odluka o zemlji u kojoj će na izdržavanje kazne biti poslat Karadžić objavljena je krajem maja 2021. godine, a prema kojoj bi kaznu trebao služiti u zatvoru u Velikoj Britaniji (link). Praksa objavljivanja klikbejt naslova na portalu Slavorum nastavljena je i člankom o ovoj temi iz 28. maja, koji je naslovljen:

Radovan Karadzic nezadovoljan:U novom zatvoru nema kompjutera

Sam članak prenosi mišljenje Karadžićeve kćerke o uslovima u zatvoru u Velikoj Britaniji, u kom bi Karadžić trebao služiti kaznu, ali spomena tvrdnje da je “nezadovoljstvo” Karadžića uzrokovano činjenicom da “u novom zatvoru nema kompjutera” u tekstu nema. Ipak, drugi mediji (1, 2, 3) su u svojim člancima o mišljenju Karadžićeve kćerke o uslovima u zatvoru u Velikoj Britaniji prenijeli i njenu izjavu u kojoj navodi da će “Karadžić živjeti u necivilizacijskim uslovima, neće mu biti dostupan ni kompjuter, zbog čega neće moći da radi na reviziji presude, da piše knjige i stručne tekstove, da završi memoare”. 

Portal Slavorum je, dakle, u naslovu članka najavio informaciju koja ne postoji u samom tekstu. 

O navodnom seksualnom nasilju koje je Karadžić doživio, na spomenutom portalu su 1. juna 2021. objavljena dva članka (1, 2), opremljena naslovima:

Karadžić bi u zatvoru mogao biti seksualno zlostavljan.A evo i zbog cega

Radovan Karadžić vec silovan u Engleskom zatvoru ?

I dok u jednom od članaka navoda o mogućem “seksualnom zlostavljanju” uopšte nema, drugi članak navodi sljedeću tvrdnju:

A na internetu se pojavilo nekoliko informacija da je Radovan silovan vec u zatvoru sto nije istina bar po medijskim izvjestajima.Ono sto je sigurno da bi Radovan mogao biti uskoro silovan jer se nalazi u zatvoru sa mnogim silovateljima i ubicama,a u zatvoru ga zovu Bosanski koljac

Ove tvrdnje nisu utemeljene, a zvaničnih informacija o tome da se tako nešto već dogodilo nema. U oba članka se kao izvor navodi britanski tabloid Sun. Na portalu Sun je 28.5.2021. objavljen članak čiji su se dijelovi našli u člancima portala Slavorum, međutim, u članku ovog tabloida se ne spominje nikakvo seksualno zlostavljanje Karadžića. Dodatno, ranije citirani pasus, u kom se navodi da bi “Radovan mogao biti uskoro silovan jer se nalazi u zatvoru sa mnogim silovateljima i ubicama”, ne nalazi se u originalnom članku koji je preveden. Također, netačna je i druga dodana rečenica u kojoj je navedeno da se “na internetu pojavilo nekoliko informacija da je Radovan silovan vec u zatvoru”, s obzirom na to da pretragom nismo uspjeli pronaći takve tvrdnje. 

Komandant Srpske dobrovoljačke garde Željko Ražnatović i članovi/ice njegove porodice česta su tema članaka objavljenih na portalu Slavorum. Tako je 20. (link), a onda ponovo i 23. maja (link) objavljen identičan članak o navodnoj izjavi Ražnatovićevog sina, vezanoj za bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici Nasera Orića. 

Veljko Raznatovic-Naser Oric je Kukavica nije heroj kao moj tata. Vidjet ce on kad ga ja sretnem negdje

Veljko Raznatovic-Naser Oric nije heroj kao moj tata to svi znaju.

U uvodnom dijelu oba ova članka navodi se: 

Veljko Raznatovic je odgovorio jednom covjeku u komentar poslije brutalnog vrijedjanja.Naser Oric je ubio mog oca sa ledja kukavici poslije rata,jer ga se plasio u ratu 1992 do 1995 ja to znam otac mi je pricao a ja mu vjerujem,napisao je Veljko Raznatovic sin ratnog zlocinca Arkana

U nastavku članaka navodi se posve nepovezana izjava Ražnatovićeve majke, a screenshota navodnog komentara o Oriću nema. Rezultati pretrage ovih navoda pokazuju da su objavljeni samo na portalu Slavorum, te na još jednom anonimnom portalu koji više ne postoji. Da sličan komentar zaista postoji, u članku bi bio priložen dokaz o njegovom postojanju, a vrlo je vjerovatno da bi i drugi mediji o tome pisali.  

Shodno činjenicama, dva članka portal Slavorum koja govore o Ratku Mladiću, zbog tvrdnji iz naslova, dobijaju ocjene klikbejt i dezinformacija

Tri članka istog portala koja govore o Radovanu Karadžiću, također zbog tvrdnji iz naslova, dobijaju ocjene klikbejt i dezinformacija.

Četvrti članak portala Slavorum o Radovanu Karadžiću, u kom se navodi da se “na internetu  pojavilo nekoliko informacija da je Radovan silovan već u zatvoru”, ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da takvi navodi nisu nigdje ranije objavljeni. 

Dva članka koja govore o navodnim izjavama Veljka Ražnatovića, čije postojanje nije ničim dokazano, također ocjenjujemo kao lažnu vijest

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke