Raskrinkavanje.ba

Mondo → Ramzan Kadirov skinut sa jedne američke liste sankcije

15.11.2022
Tekst članka

Čečenski lider Ramzan Kadirov isključen je sa američke liste sankcija, a ovo je objavljeno na sajtu američkog ministarstva finansija.

Kancelarija za kontrolu strane imovine objavila je crnu listu pojedinaca sa „liste posebno određenih državljana“ (SDN) u kojoj navodi pojedince i organizacije s kojima je američkim građanima zabranjeno poslovanje.

Kadirov je isključen sa ove liste, međutim, on je takođe dodat i na „listu izmjena“ američkog ministarstva, prenosi Danas.

Podsjetimo, američko ministarstvo finansija dodalo je 15. septembra najviše ruske finansijske zvaničnike, rođake čečenskog lidera Ramzana Kadirova i rusku zvaničnicu za prava djece na listu sankcija. Na spisku su bile tri supruge Kadirova i tri njegove odrasle ćerke. Tada su takođe uvedene dodatne mjere čečenskom lideru, koji je pod sankcijama SAD od decembra 2017.

Inače, šef Čečenije Ramzan Kadirov postavio je rekord po broju sankcija izrečenih bilo kojoj osobi na svijetu, prema potvrdi koju je Kadirovu uručio glavni urednik ruske Knjige rekorda Stanislav Konenko.

Kadirov je takođe nedavno osvojio rekord „najvećeg broja sankcija uvedenih protiv osobe, njenih rođaka i sljedbenika u svijetu“.

Šef Čečenije tada je istakao da je pretekao lidera Sjeverne Koreje Kim Džong-Una, bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i sirijskog predsjednika Bašara al Asada. Prema Kadirovu, najmanje 70 ograničenja u tom momentu bilo je nametnuto njemu, njegovoj porodici, sljedbenicima, imovini i organizacijama od 2011. godine.

Članak indeksiran 22.11.2022. Zadnji put osvježen 24.04.2023.

Ocijenjeno u analizi