RATNOHUŠKAČKA PROPAGANDA MEMORIJALNOG CENTRA SREBRENICA-POTOČARI

Izvor/medij: Srna
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Put lažnog tweeta o Jasenovcu: Od anonimnog komentara do ministarstva odbrane

BEOGRAD, 5. APRILA /SRNA/ - Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta smatra ratnohuškačkom propagandom reagovanje Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari na pismo srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika upućeno bošnjačkom članu Šefiku Džaferoviću.

Linta je naveo da je Memorijalni centar opravdao provokativnu i jednostranu odluku Džaferovića da tajno šalje pozivnice državnicima i diplomatama da prisustvuju komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula, bez saglasnosti ostalih članova Predsjedništva BiH.

On je podsjetio da je na čelu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić, koji je poznat po srbomrzačkim izjavama, te da taj centar po ko zna koji put potvrđuje da je političko udruženje, jer ističe da je fokusiran na istraživanje i širenje istine o nepostojećem genocidu u Srebrenici.

"Činjenica je da se na području Srebrenice desio zločin i nad Bošnjacima ali apsolutno je licemjerje i najbezočnija laž kvalifikovati ga kao genocid", istakao je Linta.

On je dodao da je u reagovanju Memorijalnog centra navedeno i da je je navodni zločin genocida neporeciva istina koja je, tobože, utvrđena presudama Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala, a u stvari je svakom razumnom čovjeku jasno da je Haški tribunal bio instrument politike zapadnih sila.

Linta je podsjetio da presude političkom i vojnom rukovodstvu Republike Srpske nisu bile zasnovane na dokazima i pravoj istini već na polučinjenicama i lažima, saopšteno je iz Saveza Srba u regionu.

"Svako ko odbija da se objektivno utvrde činjenice o događajima u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine suštinski širi govor mržnje i podstiče na netrpeljivost", poručio je Linta.

Linta je napomenuo da je Suljagić, koji je na čelu Memorijalnog centra, za najveću fabriku smrti u Drugom svjetskom ratu Jasenovac rekao da je "četnička izmišljotina i da su časni Bošnjaci iz zločinačke Handžar divizije propustili priliku da riješe četnike".

"Suljagić je Republiku Srpsku uporedio sa nacističkim Vermahtom i istakao da je u pitanju okupirana teritorija što najbolje govori da je u pitanju čovjek rata, a ne mira", rekao je Linta.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je sredinom ove sedmice pismo Džaferoviću u kojem je ukazao da je slanjem pozivnica pojedinim zvaničnicima da prisustvuju komemorativnom skupu u Potočarima zloupotrijebio poziciju i samu instituciju Predsjedništva.

 

 

 

 

Članak indeksiran 20. 04. 2020 Zadnji put osvježen prije 3 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me