Raskrinkavanje.ba

Alo → RAZOTKRIVEN PLAN CIA Ovo je mapa podele Kosova (FOTO)

20.12.2019
Tekst članka

On smatra i da bi granica trebalo da bude iscrtana na reci Ibar

Odavno se zna da je Vašington i njegov stav ključan za rešavanje pitanja Kosova, a sada su iz CIA došle najnovije informacije o podeli južne srpske pokrajine sa granicom na Ibru.

Srbi bi tako, prema planovima CIA dobili teritoriju na Severu Kosova, a sa Albancima delio bi ih Ibar, što ni malo ne može da zadovolji zvanični Beograd, ali i srpsko stanovništvo na južnoj pokrajini.

Naime, takvu soluciju prvi je obelodanio bivši šef CIA za Balkan Stiven Mejer i to kao rešenje za KiM predlaže dogovor Beograda i Prištine oko podele teritorije, navodeći da bi ta granica trebalo da bude na Ibru.

On je u autorskom tekstu za „Nedeljnik“ naveo da bi Beograd trebalo direktno da se obrati Prištini, jer, kako kaže, ako bi Beograd i Priština mogli da se dogovore oko tet-a-tet susreta, možda bi bilo moguće da pronađu istinski kompromis, povoljan po obe strane.

Stiven Mejer

Stiven Mejer, Foto: Printscreen/Youtube

„Mogu da počnu time što će shvatiti da obe strane moraju da se odreknu nečeg vrednog i da će i u Srbiji i na Kosovu biti nezadovoljnih, koji neće pristati ni na kakav predloženi kompromis“, napisao je Mejer i dodao da SAD ne bi trebalo da se uključe u to, jer je svako mešanje te zemlje u prošlosti „bilo preispoljeni krah“.

On smatra i da bi granica trebalo da bude iscrtana na reci Ibar — da sve na severu pripada Srbiji, a sve južno Kosovu, a da svi koji ne žele da žive na jednoj strani — pređu na drugu. Stanje stvari bi povremeno proveravali UN, OEBS, EU ili svi zajedno, predlaže Mejer i dodaje da bi srpski verski, kulturni i istorijski objekti bili zaštićeni. Mejer smatra i da bi u duhu kompromisa trebalo dozvoliti referendume u takozvanoj Preševskoj dolini, kako bi se videlo da li oni žele da budu u Srbiji ili na Kosovu.

„Iako ovo nije savršeno rešenje, moglo bi da znači dobar početak. Ali da bi funkcionisalo, Srbija i Kosovo moraju da imaju hrabre, odlučne, nepokolebljive lidere koji zaista žele da dođu do kompromisa“, zaključio je Mejer.

Bivši šef CIA je ocenio i da bi vlasti u Beogradu i formalno morale da se odreknu Briselskog sporazuma, ukoliko su stvarno zainteresovane za kompromis sa Prištinom, jer kako je rekao, sporazum nije dobar po nacionalne interese Srbije.

Podela Kosova

Podela Kosova, Foto: Alo!/Ilustracija

 

Članak indeksiran 30.12.2019. Zadnji put osvježen 30.12.2019.

Ocijenjeno u analizi