Raskrinkavanje.ba

Pečat → РЕЖИРАЊЕ РАТНИХ ТРАГЕДИЈА

15.11.2019
Tekst članka

Током ратова на простору СФРЈ из деведесетих година прошлог века догодило се више вешто планираних и организованих инцидената како би се ЈНА, ВРС и ВЈ оптужили за злочине над цивилним становништвом, а заправо те акције предузимала је непријатељска страна. По свему судећи, долази време суочавања с истином и одвијања обимног клупка тешких лажи с великим последицама

Комесарка Савета Европе за људска права Дуња Мијатовић критиковала је Министарство одбране Србије што је 5. новембра организовало представљање књиге генерал-потпуковника у пензији Илије Бранковића „Тузланска капија – режирана трагедија“.
Тим поводом Министарство одбране изразило је жаљење јер је уважена комесарка пропустила да се огласи када је ослобођен Насер Орић, доказани убица Срба, баш као што није увидела потребу да осуди и тражи одговорност за изјаву Емира Суљагића, директора Меморијалног центра Поточари у Сребреници, у којој каже да је „Јасеновац четничка измишљотина“ и да су „Часни бошњаци из Ханџар дивизије (СС-а) пропустили прилику да реше четнике, зато нам је то остављено у аманет“.
„Уместо да трага за истином Дуња Мијатовић напада Министарство одбране зато што се у Дому Војске расправљало о књизи коју није издало Министарство одбране. Сваки покушај другачијег виђења грађанског рата у БиХ је велики злочин ако долази од Срба. Министарство одбране на то неће пристати и зато је омогућило да аутор књиге и људи који су учествовали у истраживању читавог случаја изнесу свој став. Срби су много пута били и још су жртве двоструких стандарда и често им се и судило и суди за туђе злочине. Србија неће забрањивати књиге, то је традиција неких других народа. Поштованој комесарки предлажемо да пре него што донесе свој непорециви и непогрешиви суд ипак најпре прочита књигу о којој говори“, наводи се у саопштењу.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Članak indeksiran 27.11.2019. Zadnji put osvježen 27.11.2019.

Ocijenjeno u analizi