Raskrinkavanje.ba

B 92 → Rezultati Nasinog eksperimenta sa blizancima u svemiru otkrili...

15.03.2018
Tekst članka

Pre nego što se zaputio u svemir, američki astronaut Skot Keli imao je istu DNK kao njegov brat blizanac. Međutim, to više nije slučaj, pokazalo je najnovije istraživanje.

Foto: Gettyimages

Foto: Gettyimages

Nasini naučnici saopštili su da je čak sedam odsto Kelijeve DNK pretrpelo "neočekivane promene" nakon njegovog jednogodišnjeg boravka u Međunarodnoj svemirskoj stanici, piše Njujork post. 

Keli je saopštio na svom profilu na Tviteru da je za rezultate saznao iz medija. 

"Ko bi rekao? Ovo bi mogle da budu dobre vesti! Više ne moram da zovem svog brata svojom identičnom kopijom", našalio se astronaut. 

NASA navodi da je boravak od 340 dana u svemiru najverovatnije kod Kelija aktivirao ono što naučnici nazivaju "svemirskim genima". 

"Fizički stres koji telo doživljava tokom putovanja u svemir može da dovede do promene putanja u stvaranju DNK i RNK. Ti procesi mogu da dovedu do grupisanja novih molekula, na primer masti i proteina, dovedu do ćelijskog raspadanja, ili aktiviraju ili isključuju gene, čime dovode do promena u ćelijskim funkcijama", navodi NASA. 

Istraživači navode da su ove dugotrajne promene vezane za Kelijev imunološki sistem, obnavljanje njegove DNK, sistem stvaranja koštanog tkiva, hipoksiju i hiperkapniju.

Scott Kelly@StationCDRKelly

What? My DNA changed by 7%! Who knew? I just learned about it in this article. This could be good news! I no longer have to call @ShuttleCDRKelly my identical twin brother anymore. http://www.newsweek.com/scott-kelly-astronauts-nasa-dna-838535 …

1:47 AM - Mar 11, 2018

A year in space altered this man's DNA

Seven percent of Scott Kelly's genes did not return to normal when he got home.

newsweek.com
Članak indeksiran 18.04.2018. Zadnji put osvježen 18.04.2018.