Raskrinkavanje.ba

24 sata hr → Rijeka migranata: Stotine ih bježi iz kampa u Velikoj Kladuši

06.09.2020
Tekst članka

Video koji su poslali čitatelji Avaza iz Velike Kladuše dokazuje da migranti masovno napuštaju kamp jer im udaljavanje od granice s Hrvatskom nikako ne ide u prilog

Nakon što je Mustafa Ružnić, premijer Unsko - Sanskog Kantona prošlog tjedna najavio da će u narednih 10 do 15 dana prihvatni kampovi za migrante "Bira" u Bihaću i "Miral" u Velikoj Kladuši biti zatvoreni, stotine migranata se posljednjih dana pakira i napušta kampove prije njihovog službenog zatvaranja. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Close

 

Oglas: 0:24

Video: Facebook

- Kada je u pitanju zabrana prijevoza i prodaje karata migrantima, ona ostaje na snazi. Donijeli smo i odluku o izmještanju maloljetnika iz Bire i Mirala u druge kampove za smjšetaj ovakvih grupa. Ova operativna grupa je zadužila Ministarstvo zdravstva USK da iskoordinira sve radnje na njihovom izmještanju iz kampova USK. Donijeli smo također važnu odluku da nijedan migrant više ne može ući u naš kanton, tj. drugi naš zaključak je i to da nema novih prijema u Biri i Mistralu - kazao je premijer Ružnić. 

POLICIJA ISTRAŽUJE SLUČAJSplićanin tvrdi da su migranti oteli djeda njegova prijatelja i prisilili ga da ih vodi kroz šumu!

24sata

Video koji su poslali čitatelji "Avaza" iz Velike Kladuše dokazuje da migranti masovno napuštaju kamp jer im udaljavanje od granice s Hrvatskom nikako ne ide u prilog. 

ZATVORIT ĆE DVA CENTRAMigranti se sukobili blizu Sarajeva, jedan je ubijen

Migrants scuffle with police as they try to block a road in front of the refugee camp Miral in Velika Kladusa Migrants scuffle with police as they try to block a road in front of the refugee camp Miral in Velika Kladusa, Bosnia and Herzegovina February 15, 2020. REUTERS/Dado Ruvic DADO RUVIC

Također, evidentno je da zatvaranje kampova neće riješiti migrantsku krizu u Unsko-Sanskom Kantonu, nego će migranti i dalje tumarati ulicama, šumama i napuštenim objektima ovog područja.

Članak indeksiran 07.09.2020. Zadnji put osvježen 07.09.2020.

Ocijenjeno u analizi