Robert Baer, bivši agent CIA-e: Dali su nam milione da uništimo Jugoslaviju

Izvor/medij: Fokus
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Izmišljeni intervju s bivšim agentom CIA-e već deceniju kruži Balkanom

Robert Baer, bivši agent CIA-e, ispričao je kako je došlo do nestanka Jugoslavije tvrdeći da su on i njegove kolege “dobili milione dolara kako bi izazvali raspad bivše države.”

Bear tvrdi kako su agenti CIA-e, a među njima i on, podmićivali stranke i plitičare koji su podsticali mržnju među narodima.

Bear je, također, u svom izlaganju otkrio kako mu je tokom rata jednom prilikom jedan američki senator rekao da će Srebrenica biti glavna vijest u svijetu.

Ovaj agent tvrdi da su raspad Jugoslavije potencirale kompanije radi prirodnih i drugih resursa kojim je Jugoslavija bila bogata

– Tada mi je taj senator rekao kako možemo već početi uspostavljati kontakte s medijima, priča Bear.

Bear je bio uhapšen nekoliko puta zbog odavanja državnih tajni.

– U Sarajevo sam došao, zajedno sa još tri agenta, prvi put 12. januara 1991. godine. Stigli smo sa zadatkom da pazimo na srpske teroriste koji su trebali napustiti grad. Pošto je BiH već izlazila iz Jugoslavije, pravi cilj našeg dolaska je bio, zapravo, širenje panike među političarima da će doći do napada, priča Bear.

Bear tvrdi kako je operacija u Sarajevu trajala dvije sedmice, nakon toga je otišao u Sloveniju gdje su, prema njegovim tvrdnjama, “finansiranje nevladinih organizacija i političara koji su promovisali mržnju”.

– Sve to je bilo u cilju cijepanja Jugoslavije, tvrdi Bear.

Ovaj agent tvrdi da su raspad Jugoslavije potencirale kompanije radi prirodnih i drugih resursa kojim je Jugoslavija bila bogata.

– Napravili su od vas robove. Sada zemlje bivše Jugoslavije su siromašne i uvoze od onih koji su potencirali raspad, rekao je Bear pozvavši ljude iz bivše Jugoslavije da se ne mrze, te da zaborave na prošlost “koja je bila jedna velika predstava”.

Članak indeksiran 16. 01. 2023 Zadnji put osvježen prije 8 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me