Raskrinkavanje.ba

Telegraf → ROBIN HUD ARAPSKOG SVETA: Mladi haker je ukrao od banaka MILIONE i pare podelio narodu (FOTO) (VIDEO)

09.03.2016
Tekst članka

Mladog hakera je jurio FBI i Interpol tri godine, a kada su uspeli da ga uhapse, mediji su "poludeli" za njim jer je tokom privođnja bio nasmejan

Hamza Bendilaž (28) iz Alžira, samoproklamovani Robin Hud, osuđen je u SAD na 30 godina zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 4 miliona dolara, zbog hakovanja preko 200 banaka i krađepreko 200 miliona dolara, koje je poklonio u dobrotvorene svrhe Palestini, 2009. i 2010. godine.

SNOUDEN OTKRIO: Mogu da vam hakuju telefon samo jednom porukom!

Prema pojedinim navodima, počeo je da hakuje banke sa 20 godina kada je diplomirao Informacione tehnologije na univerzitetu u Alžiru. Hakovao je privatne račune u 217 banaka i finansijskih kompanija širom sveta 2009. i 2010. godine.

- Jednom transakcijom mogao je da zaradi 10-20 miliona dolara - rekao je jednom jedan zvaničnik SAD.

Za razliku od drugih hakera, umesto da zadrži nocvac za sebe, on ga je donirao Palestincima. Navodno im je dao 280 miliona dolara.

Tri godine ga je jurio Interpol i FBI, da bi na kraju bio uhapšen u januaru 2013. godine u Tajlandu, koji mu je bio tranzitna stanica između Malezije i Egipta. Mladi haker nije delovao uznemireno i nije se opirao hapšenju. Na fotografijama prilikom privođenja je nasmejan, zbog čega su ga svi mediji prozvali "Nasmejani haker".

Prema navodima tajlandske policije, Hamza je bio na FBI listi najtraženijih. Tri meseca nakon hapšenja, izručen je SAD, a na sudu 2015. proglašen je krivim i osuđen na 30 godina zatvorske kazne i novčanim iznosom od 4 miliona dolara.

 

Hamza se teretio da je bio koautor bankarskog trojanskog konja po imenu SpyEye, a optužen je u odsustvu od strane ameičkih vlasti 2011. godine. Softver za kreiranje virusa je doživeo svoj vrhunac između 2009. i 2011. godine. Veruje se da je zarazio više od 1,4 miliona kompjutera, a omogućavao je hakerima da ukradu podatke za onlajn prijavu za finansijske račune, koje su kasnije opustošili.

Ovih dana, na društvenim mrežama ponovo je u centru pažnje mladi haker Hamza, kojem njegovi fanovi odaju počast za njegov humani čin - doniranja dela ukradenog novca dobrotvornim organizacijama u Palestini

Članak indeksiran 19.12.2018. Zadnji put osvježen 19.12.2018.

Ocijenjeno u analizi