Raskrinkavanje.ba

Magazin Plus → Ronaldo nije donirao 1.5 miliona eura djeci Palestine

18.12.2019
Tekst članka

Desetine portala diljem svijeta objavilo je vijest koja govori da je Cristiano Ronaldo donirao 1,5 miliona eura (ili dolara) djeci Palestine. Vijest je prvi put objavljena na anonimnom portalu čiji administratori dolaze sa Kosova, a vijest je viralnom napravio portal “9sport” iz Makedonije koji ju je objavio na engleskom jeziku. Na naše govorno područje je dospjela putem portala “Sportsport”.

“Sportsport.ba” je prvi portal koji je, 16. maja 2019. godine, na našem jeziku objavio vijest o tome da je Cristiano Ronaldo donirao 1,5 miliona eura “za siročad u pojasu Gaze”:

Velika gesta Cristiana Ronalda za djecu Palestine
Kako su objavili brojni mediji, Ronaldo je uplatio 1.5 miliona eura za siročad u Pojasu Gaze, gdje u jako teškim uslovima odrastaju gladna palestinska djeca.
Nestašica hrane i osnovnih životnih namirnica je svakodnevni problem za ovaj teritorij, a Ronaldo je na ovaj način barem donekle pomogao nemoćnim Palestincima.

Autor članka na portalu “Sportsport” kao izvor navodi “brojne medije” , ali ne navodi koje. Sa druge strane, uz članak jeste priložena objava sa Twitter profila “Onwadan's charity foundation”, koja je objavljena istog dana. Ono što se na prvi pogled primjećuje jeste činjenica da u objavi na Twitteru stoji da je donirano 1,5 miliona dolara, dok je iznos na portalu “Sportsport” napisan u eurima.

Isti članak su u roku od sat vremena sa portala “Sportsport” prenijeli “Dnevni Avaz” i “Radio Sarajevo”. U narednim danima je više od 35 portala je prenijelo vijest na našem jeziku, ne navodeći nikakve izvore osim navedene objave sa Twittera.

Fact-checking portal “Lead Stories” je objavio analizu 19. maja u kojoj ocjenjuje da je vijest lažna. Vijest je 16.5. na engleskom jeziku krenula sa portala “9sportpro.com” te je odmah postala viralna.

Riječ je o anonimnom portalu koji objavljuje vijesti na engleskom jeziku, a na njegovoj Facebook stranici stoji da je svih pet administratora koji je uređuju iz Makedonije. Kao izvor vijesti na engleskom jeziku naveden je “infoshqipmedia”, portal na albanskom jeziku također iz Makedonije, koji navodi:

“Infoshqipmedia”

Portugalska fudbalska zvijezda Cristiano Ronaldo poznat je kao jedna od najhumanijih osoba na svijetu.
Često daje velike sume novca kako bi pomogao onima kojima je potrebno, ali jedna od zemalja kojoj je najviše pomogao je Palestina. Prema špekulacijama nekih stranih medija, Ronaldo je odlučio da donira 1,5 miliona eura Palestincima.

U članku ni ovaj put nije navedeno koji to strani mediji “špekuiraju” da je Ronaldo donirao novac. Kako se navodi u analizi portala “Lead Stories”, u to vrijeme su postojala dva članka na kojima je postojala ista vijest – “Albanienshow” i “Faktiditor”.

Anonimni portal “Albanienshow” i jeste izvor ove vijesti, s obzirom na to da ju je prvi objavio 14. maja u 15:55 sati. Na njihovoj Facebook stranici stoji da se svih sedam administratora nalazi na Kosovu.

Upravo na osnovu ovih članaka je nastala objava na Twitter profilu “Onwadan's charity foundation” gdje se navodi da je Ronaldo donirao 1,5 miliona dolara, dok je u svim člancima koji su do tada postojali stojalo da je donirao 1,5 miliona eura. “Lead Stories” dalje navodi kako je Ronaldova agencija potvrdila da je priča lažna:

Čini se da su mnogi ljudi vjerovali da taj Twitter račun pripada stvarnoj humanitarnoj organizaciji koja je primila novac. Međutim, na tom Twitter računu objavljeni su i neki drugi postovi koji ukazuju na to da je fondacija Onwadan osnovana u Nigeriji, a ne u Palestini.
Takođe je objavljeno dosta objava o Bitcoin i drugim kripto valutama. Zato smo odlučili da se obratimo Twitter profilu i da se raspitamo da li su oni zaista humanitarna organizacija koja je primila novac, a ako ne, koji su im bili izvori za vijest. Nismo dobili odgovor, ali smo kasnije bili blokirani na Twitteru.
Očigledno da je objava nigerijske humanitarne organizacije bila dovoljna za venecuelansku televizijsku mrežu Telesur da objavi izvještaj o donaciji. A to je onda bilo dovoljno da “Russia Today” izvijesti da postoje “izvještaji” o donaciji.
Ono što nijedan od ovih portala nije uradio na tom putu je da kontaktira Ronaldovu agenciju za upravljanje “Gestifute”. Učinili smo to i oni su nam potvrdili da izvori bliski igraču mogu garantovati da je priča lažna, “kao i mnoge druge priče o Ronaldu”.

S obzirom na sve činjenice prezentovane u ovoj analizi, članak portala “Sportsport” ocjenjujemo kao lažnu vijest. Portali koji su prenijeli članak dobit će ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Sa druge strane, portal “Radio Sarajevo” objavio je u međuvemenu novi članak pod naslovom “Ronaldo i priče o donacijama za Palestinu – šta je prava istina”. U članku se navodi da je vijest lažna te je upućeno izvinjenje čiteteljima, a članak je prenio i portal “Ekskluziva“. 

Već nekoliko godina na bespućima interneta pojavi se tako ova informacija, uglavnom je pokrene neko anoniman na Twitteru, a na nju se upecaju brojni mediji. Nažalost, ovo se desilo i nama i našoj “drugoj smjeni”, koja je “pala” i objavila ovu vijest.
Ipak, informacija je, baš kao i proteklih godina, lažna, a mi se ovom prilikom izvinjavamo čitateljkama i čitateljima na propustu.

S obzirom na objavu novog članka i priznanja greške, prvobitnu vijest na portalima “Radio Sarajevo” i “Ekskluziva” ocjenjujemo i kao demantirano.

Redakcija “Raskrinkavanja” poslala je upit svim portalima koji su prenijeli prvobitni članak sa lažnim informacijama. Odgovore smo dobili od portala “Mostarski”, “Zenit” i “Haber” koji su objavili nove članke te također dobili ocjene demantirano.

https://raskrinkavanje.ba/

Članak indeksiran 24.12.2019. Zadnji put osvježen 30.01.2024.

Ocijenjeno u analizi