ROTŠILD LJUT NA TRAMPA I NOVI SVETSKI POREDAK: Ovo nismo planirali! Sve će nam uništiti!

Izvor/medij: Kurir
Ocjena: Teorija zavjere Manipulisanje činjenicama Dezinformacija Ispravljeno
Raskrinkano u: “Kreativno prevođenje” obraćanja Jacoba Rothschilda

Kontroverzni lider nadnacionalnog kartela i investicioni bankar Džejkob Rotšild, za kog se sumnja da iz pozadine vuče konce globalnih dešavanja i koji je glava porodice koja vekovima vedri i oblači u bankarskom sektoru, javno je prokomentarisao geopolitičke okolnosti danas - i to veoma oštro.

"Posle 9. novembra i finansijske krize 2008. godine, svetske sile su radile zajedno na uzajamnom pristupu. Saradnja se danas pokazuje teško ostvarivom. Izlažemo riziku ekonomiju i bezbednosni poredak“, upozorio je Rotšild tokom polugodišnjeg brifinga u svom investicionom fondu.

Posebno mu smetaju trgovinski rat u kojem trenutno bitku vode američki predsednik Donald Tramp i Kina, kao i velika kriza u evrozoni nakon Bregzita i sve većeg jačanja nacionalnih političkih opcija.

Njegov najbolji prijatelj Henri Kisindžer verovatno deli slične stavove, pa se sumnja da mu je upravo on suflirao ovu kratku objavu.

"U ovim okolnostima, cilj nam je da zadržimo ograničeno izlaganje u trenutnim pravnim okvirima i da uđemo u neke nove obaveze s visokom dozom opreza", navodi Rotšild aludirajući na Trampovo rušenje statusa kvo, čiji se najveći efekt vidi upravo u međunarodnom monetarnom i trgovinskom sistemu, koji dolar više ne smatra dominantnom valutom.

Kada se sve sabere i oduzme, Rotšilda najviše boli istorijski pad vlastitog biznisa. Za vreme Trampove administracije, njegov "RIT Kapital investment" pao je za rekordnih 47 odsto na tržištu deonica.

"Krug se zatvara u desetoj pozitivnoj godini, najduži u istoriji. Uviđamo područja s nižim rastom, usporavanje u skladu s predviđanjima MMF", navodi Rotšild i dodaje da pojedine evropske zemlje ulaze u "potencijalno destruktivne" nivoe spoljnog duga, što je posebno indikativno, s obzirom da se baš on smatra jednim od glavnih globalnih igrača na području "držanja u šaci" posedovanjem duga.

Predvidio je i budućnost - nova tržišta će samo produbiti probleme, što zbog rastućih kamata, što zbog američke spoljne politike koja iscrpljuje likvidnost dolara. Zaključuje da je jedini spas koordinirani međunarodni odgovor nalik Novom svetskom poretku, koji će srušiti eru populističkih protekcionista poput Trampa.

 

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Profimedia, Reuters

Članak indeksiran 22. 08. 2018 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me