Raskrinkavanje.ba

Sputnik → RS slavi mir, slobodu i ravnopravnost svih naroda

20.11.2019
Tekst članka

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je svim građanima Srpske 24. godišnjicu od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, dana kojim Republika Srpska slavi mir, slobodu i ravnopravnost svih naroda.

„Dejtonski sporazum je zaustavio krvavi rat i doneo mir i do danas je najčvršći temelj koji štiti ustavnu poziciju Republike Srpske i interese srpskog narod u BiH. U ovako složenim političkim okolnostima u BiH, Republika Srpska svoju budućnost, stabilnost i prosperitet može da gradi samo na čvrstom dejtonskom temelju. Zato su najviše institucije Republike odlučne u odbrani Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao temelja opstanka i daljeg jačanja Srpske“, naglasio je Čubrilović u izjavi za „Srnu“.

Predsednik Narodne skupštine istakao je da je za Republiku Srpsku Dejtonski sporazum trajna, pravna i politička kategorija, što je nedvosmisleno potvrđeno nedavno usvojenim zaključcima parlamenta u vezi sa informacijom o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske.

„Jasno smo poručili da Narodna skupština odbacuje sve akte koji su protivustavni i koji krše Dejtonskim sporazum. Nastavićemo odlučno da štitimo ustavno načelo, prema kojem je BiH nastala Dejtonskim sporazumom i prema kojem je sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH i Brčko distrikta. Sve što nije u skladu sa ovim načelom, dovodi do rušenja BiH i ugrožava mir i stabilnost“, naveo je predsednik Čubrilović.

On je rekao da je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma potvrđen kontinuitet i međunarodno-pravni subjektivitet Republike Srpske i da Republika Srpska neće dozvoliti nikakvu nadogradnju „Dejtona“, niti bilo kakvu ustavnu reformu u BiH, jer čvrsto stoji iza toga da je Dejtonski sporazum dovoljan okvir za ravnopravnost i razvoj i Republike Srpske i BiH.

„Republika Srpska nikada neće dozvoliti nikakvu nasilnu promenu dejtonskog uređenja BiH, uprkos stalnim napadima na dejtonsku strukturu koja počiva na najvažnijim principima — potpunom uvažavanju ustavne pozicije Republike Srpske, njenih nadležnosti i teritorije i ravnopravnosti sva tri konstitutivna i ostalih naroda u BiH“, poručio je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Sutra se navršavaju 24 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Članak indeksiran 11.12.2021. Zadnji put osvježen 11.12.2021.

Ocijenjeno u analizi