Raskrinkavanje.ba

NSPM → РТ: Повећан ниво радијације у западним деловима Украјине

15.05.2023
Tekst članka

Специјализовани уређај за праћење зрачења забележио је пораст гама зрачења, а тренутни параметри указује да су руске снаге у суботу уништиле велике залихе муниције која је у ваздух избацила уранијумску прашину.

Након бомбардовања складишта у граду Хмељницки, у западној Украјини, појавила се информација да се у војном објекту у овом граду налазила муниција са осиромашеним уранијумом, коју је Велика Британија послала Кијеву у априлу.

У раним јутарњим сатима 13. маја руска авијација бомбардовала је складиште муниције у граду Хмељницки, који је уједно административни центар истоимене области. Првобитно су локални медији пренели да је руски дрон-камиказа погодио само складиште горива, али објављени снимци снажних детонација и експлозија, које су трајале неколико минута, указују да је погођено велико складиште муниције и војне опреме. Објекат је потпуно уништен, као и јединица Националне гарде Украјине која је ангажована да га штити.

 

Twitter embed code generator 

 

Већ 14. маја украјинским друштвеним мрежама почињу да се шире панични извештаји да је приликом детонације складишта муниције у Хмељницком уништена велика количина британске тенковске муниције са осиромашеним уранијумом, која је недавно достављена у Украјину заједно са пројектилима "сторм шедоу", јавио је новинар Сергеј Карнаухов. Услед јаке експлозије, честице осиромашеног уранијума могле су да се распрше на територији Хмељничке области, што би, узимајући у обзир искуства из Југославије и Ирака, касније могло довести до загађења земљишта, воде и ваздуха, као и повећања оболелих од рака.

Појачано зрачење

Још није потврђена информације да се у Хмељницком налазила британска муниција са осиромашеним уранијумом, али је специјализовани ресурс за праћење зрачења савеецобот.цом забележио пораст гама зрачења од 80-100 до 140-160 наносиверта. С обзиром на то да осиромашени уранијум избацује релативно малу дозу гама зрачења, тренутни пораст указује да су уништене јако велике залихе муниције, која је у ваздух избацила уранијумску прашину.

Снимак експлозије војног складишта у Хмељницком (фото: видео-скриншот)

Подаци Европске комисије о повећаној радијацији у Хмељницком

Додатну панику међу становништвом изазвале су патроле радијационе, хемијске и биолошке заштите у граду, као и одсуство званичних информација, јавља агенција "Јурежја дејли". Према наводима локалних украјинских медија, патроле су почеле да мере радијацију на градским улицама користећи специјалну опрему. Раније су патроле мериле радијацију само у области где се налазила нуклеарна електрана Хмељницки (Нетешин и околина), а сада - у регионалном центру, на западу области и у Тернопољу, узимајући у обзир да је након екплозије јак ветар дувао са истока.

 

"Моји пријатељи из Украјине јављају да су становници западних регија у паници. Сакупљају ствари и беже из Хмељницког, Лавова и Тернопоља. Беже из свих области где се налазе украјинске војне јединице и складишта. Мештани говоре да је у Хмељницком детонирало складиште, које је било испуњено муницијом са осиромашеним уранијумом. И то потврђују моји извори", пише политиколог Јуриј Кот.

 

Стручњаци такође скрећу пажњу да су украјински ватрогасци користили роботе током гашења пожара у Хмељницком и Тернопољу, што може да указује да се на складиштима у западној Украјини чувала муниција са ОУ.

(РТ)

Članak indeksiran 25.05.2023. Zadnji put osvježen 25.05.2023.

Ocijenjeno u analizi