RTRS razgovarao sa hrvatskim zarobljenikom iz Azovstala koji je sada u donjeckom zatvoru

Izvor/medij: Klix
Ocjena: Dezinformacija Ispravljeno
Raskrinkano u: Razgovori s Vjekoslavom Prebegom: Zašto eksploatacija ratnog zarobljenika nije objektivno informisanje

Ekipa Radio-televizije Republike Srpske je u donjeckom zatvoru razgovarala sa Hrvatom Vjekoslavom Prebegom kojeg su ruske snage zarobile u Mariupolju prilikom pokušaja bijega iz čeličane Azovstal.

Objavljen je jedan dio ekskluzivnog razgovora koji je vodio ratni reporter Danijel Simić, u kojem Hrvat kaže da se prema njemu postupa čovječno u zatvoru. Međutim, pitanje je koliko ovakav intervju može biti vjerodostojan s obzirom na to da je napravljen pod ruskim okriljem, odnosno u zatvoru gdje život zarobljenog Prebega zavisi isključivo od njegovog odnosa prema Rusima.

On se inače borio na ukrajinskoj strani, a bio je dio pukovnije Azovstal. Zajedno sa drugim vojnicima je bio danima zatvoren u fabrici koja je posljednji bedem odbrane Mariupolja. Uhvaćen je i pritvoren u pokušaju bijega iz čeličane.

U snimljenoj izjavi je poslao poruku svojoj porodici i sunarodnicima koji možda planiraju doći da se bore u Ukrajinu.

"Ni slučajno, nek se prvo informiraju kakav je to rat", rekao je on dodavši da nije gladan, žedan te da dobija potrebnu medicinsku pomoć.

RTRS je isjekao samo dva minuta njihovog razgovora u kojem Prebeg tvrdi da ruski vojnici nisu nehumani. Nemoguće je utvrditi da li je i u kojoj mjeri ovakav snimljeni razgovor i režiran, ali svakako da je način na koji ga RTRS plasira u službi Rusije, odnosno njihove propagande.

Kompletan razgovor će biti objavljen sutra.

Izvještavanje RTRS-a i srpskih medija u tom entitetu često ima prizvuk ruskog propagandnog servisa za prostor Zapadnog Balkana. Tako je i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov dobio njihovu pažnju na 9. maj, u momentu dok cijeli svijet sankcioniše i izbjegava ruske zvaničnike.

Pored medija iz Republike Srpske, brojne vojne i geopolitičke analize i propagandne izjave moguće je čuti i u srbijanskim medijima.

Članak indeksiran 25. 05. 2022 Zadnji put osvježen prije 9 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me