Raskrinkavanje.ba

SVETINJE BRANIČEVA → Русија објавила списак шпијуна у Србији! ИМЕНОМ И ПРЕЗИМЕНОМ

20.12.2018
Tekst članka

Захваљујући руском председнику Владимиру Путину откривен је списак агената албанске тајне службе (СХИСХ) који вршљају по Србији под параваном дипломатских и пословних активности.

Угледни британски лист Индипендент, у власништву руског олигарха Александра Лебедева, блиског Владимиру Путину, објавио је списак главних агената албанске службе који су оперативно деловали у неколико земаља, међу којима је и наша, и тамо плели обавештајну мрежу агената.

Након овог открића, НАТО је подигао узбуну највишег степена не само зато што су агенти морали хитно да буду повучени са терена већ и због страха да је њихова шпијунска мрежа проваљена и у другим деловима света.

Ствар је покушао некако да испегла албански премијер Еди Рама, главни амерички човек у региону, који је обећао да ће кривци за цурење информација бити најстроже кажњени.

Записи Индипендента садрже имена и националне бројеве идентификационих картица агената ШИШ, који делују унутар Албаније и у иностранству, укључујући и двојицу на осетљивим позицијама у седишту НАТО у Бриселу. Табеле откривају имена, позиције, плате, трошкове, адресе становања, таблице возила, локације канцеларија, бројеве личних карата и пасоша, као и податке о члановима породица најмање осам тајних албанских оперативаца високог ранга, од којих неки раде под дипломатским покровитељством, и то у Белгији, Грчкој, на Kосову, у Италији, Македонији и Србији.

У НАТО је процењено да ови подаци директно угрожавају безбедност Алијансе, па је због тога покренута опсежна истрага. С друге стране, након текста у Индипенденту огласио се Џемал Ђункси, први човек комисије за националну безбедност Албаније, док је бивши премијер те земље Сали Бериша кратко рекао: “Суперскандал.”

Један од бивших агената америчке обавештајне агенције ЦИА, којег цитира британски лист, оценио је да је цурење података катастрофа:

– Можете буџет службе да објавите на интернету. Али да ставите имена и остале детаље о агентима, па то је лудило.

Бивши обавештајац Божидар Спасић потврђује да албанска тајна служба ШИШ има агенте у Србији.

– Док ви и ја разговарамо, у овом моменту, на десетине агената ШИШ делује у Београду, махом у виду пословних људи. Они шаљу људе из Прешева, Медвеђе и Бујановца да виде шта се догађа, где су покрети наших полицијских снага… Сад су посебно активни везано за ову буру око Kосова. Нарочито их занима и колико је чврста власт председника Вучића – објашњава Спасић.

Према речима потпуковника KОС у пензији Љубана Kарана, јачина обавештајне службе Албаније далеко превазилази економске могућности те земље.

– То значи да је Албанија држава која има територијалне претензије према другим државама и углавном је обавештајно оријентисана на територију коју планира на неки начин дугорочно да заузме. Зато највише делују у Србији и Македонији. Изучавају агентуру на тим територијама, а активности им нису само обавештајне већ и субверзивне. Сигурно да имају неке тајне базе и да се баве илегалном трговином оружјем – закључује Kаран.

Агенти ШИШ у Белгији, Грчкој, на Kосову, у Италији, Македонији и Србији

1. Фердинанд Нуку

2. Kујтим Прифти

3. Роберт Туци

4. Нестор Бабамето

5. Астрит Kинани

6. Невзат Шеху

7. Тонин Пренди

8. Бардок Гега

9. Хазби Брахја

Чињенице о албанској служби ШИШ

* најјача албанска обавештајна служба, директно подређена Едију Рами

* делује на исти начин као озлоглашени Сигурими у време Енвера Хоџе

* има пет организационих структура: оперативну, спољнообавештајну, контраобавештајну, сектор за борбу против организованог криминала и антитерористичку јединицу

Kомандна структура ШИШ у Албанији (такође открио Индипендент)

1. Мевлут Матраку, директор

2. Рефаил Мило, директор администрације

3. Kерим Деде, директор безбедности

4. Агим Kаралију, Тирана

5. Илир Тафа, Драч

6. Елтјон Никола, Фјер

7. В. Е., Елбасан *

8. Р. С., Саранда *

9. Астрит Алија, Дебар

10. Исмаил Салију, Валона

11. Џевдет Зеко, Ђирокастра

Веза Лебедева и Путина

* Александар Лебедев је руски олигарх, чије се богатство процењује на више од две милијарде долара

* власник листова Индипендент, Ивнинг стандард и Новаја газета

* у совјетско време радио у Лондону као дипломата, а заправо био агент KГБ, службу напустио 1991.

* дошао у сукоб с Путином после писања о љубавној вези најмоћнијег човека Русије са гимнастичарком Алином Kабајевом

* живи на релацији Британија-Америка

* западни медији спекулишу да је његов и Путинов сукоб исфингиран и да је он у ствари све време Путинов играч и да медији у власништву Лебедева објављују информације које одговарају руском председнику.

(Српски Телеграф)

Članak indeksiran 28.12.2018. Zadnji put osvježen 28.12.2018.

Ocijenjeno u analizi