Raskrinkavanje.ba

Web-Tribune (com) → Rusi dobili tajna dokumenta: Ukrajina pripremala vojnu operaciju u Donbasu u martu

09.03.2022
Tekst članka

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je dobilo tajna dokumenta koja potvrđuju da je Ukrajina pripremala vojnu operaciju u Donbasu u martu.

„Tokom specijalne vojne operacije, tajna dokumenta komande Nacionalne garde Ukrajine dospela su u posed ruskih vojnika. Ovi dokumenti potvrđuju tajnu pripremu kijevskog režima za ofanzivnu operaciju u Donbasu u martu 2022 – rekao je portparol Ministarstva Igor Konašenkov na konferenciji za novinare, dodavši da je reč o tajnom naređenju komandanta Nacionalne garde Ukrajine general-pukovnika Mikole Balana od 22. januara ove godine“, prenosi Interfaks.

Kako se navodi, bilo je planirano da se borbena koodinacija ukrajinskih nacionalista završi do 28. februara kako bi se obezbedila realizacija borbenih zadataka u sastavu ukrajinske „Operacije združenih snaga“ u Donbasu. Ruski vojni resor objavio je dokument koji potvrđuje da je kijevski režim u martu spremao ofanzivnu operaciju na Donbas.

„Ministarstvo odbrane Rusije objavljuje original tajnog naređenja komandanta Nacionalne garde Ukrajine, general-pukovnika Nikolaja Balana od 22. januara 2022. godine“, rekao je Konašenkov.

Po njegovim rečima, naređeno je da se „organizuje priprema bataljonske taktičke grupe 4. brigade operativne namene Nacionalne garde Ukrajine za izvršavanje borbenih (specijalnih) zadataka u operaciji Združenih snaga u sastavu brigade oružanih snaga Ukrajine“.

Dokument je upućen šefovima severne kijevske, južne odeske i zapadne teritorijalne uprave Nacionalne garde Ukrajine. „U naređenju koje je preneto komandi organa uprave Nacionalne garde Ukrajine detaljno je opisan plan pripreme jedne od udarnih grupa za ofanzivna dejstva u zoni takozvane ‘operacije Združenih snaga’ u Donbasu“, rekao je general.

Konašenkov je takođe saopštio da su jedinicu ukrajinskih desantno-jurišnih snaga, koja je planirana da se angažuje u Donbasu, od 2016. godine obučavali američki i britanski instruktori u Lavovu po programu obuke „NATO standarda“.

 

Takođe navodi da pitanje umešanosti SAD i NATO-a u planiranje operacije Ukrajine za juriš na Donbas zasad ostaje nejasno.

 

Članak indeksiran 05.04.2022. Zadnji put osvježen 08.04.2022.

Ocijenjeno u analizi