Raskrinkavanje.ba

24sedam rs → Rusi došli do tajnih dokumenata: Ukrajina planirala ofanzivu u Donbasu još u martu - kijevski režim razotkriven! (FOTO)

09.03.2022
Tekst članka

Tokom sprovođenja specijalne vojne operacije ruski vojnici su došli do tajnih dokumenata komande Nacionalne garde Ukrajine

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini preduhitrila je i osujetila sveobuhvatnu ofanzivu udarnih grupa ukrajinske vojske na LNR i DNR koja je planirana u martu ove godine, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

- Tokom sprovođenja specijalne vojne operacije ruski vojnici su došli do tajnih dokumenata komande Nacionalne garde Ukrajine. Ta dokumenta potvrđuju da je kijevski režim tajno pripremao ofanzivnu operaciju na Donbas u martu 2022. godine - saopštio je Konašenkov.

Kako se navodi, bilo je planirano da se borbena koodinacija ukrajinskih nacionalista završi do 28. februara kako bi se obezbedila realizacija borbenih zadataka u sastavu ukrajinske "Operacije združenih snaga“ u Donbasu.

Ruski vojni resor objavio je dokument koji potvrđuje da je kijevski režim u martu spremao ofanzivnu operaciju na Donbas.

 

- Ministarstvo odbrane Rusije objavljuje original tajnog naređenja komandanta Nacionalne garde Ukrajine, general-pukovnika Nikolaja Balana od 22. januara 2022. godine - rekao je Konašenkov.

Po njegovim rečima, naređeno je da se "organizuje priprema bataljonske taktičke grupe 4. brigade operativne namene Nacionalne garde Ukrajine za izvršavanje borbenih (specijalnih) zadataka u operaciji Združenih snaga u sastavu brigade oružanih snaga Ukrajine“.

 

Dokument je upućen šefovima severne kijevske, južne odeske i zapadne teritorijalne uprave Nacionalne garde Ukrajine.

- U naređenju koje je preneto komandi organa uprave Nacionalne garde Ukrajine detaljno je opisan plan pripreme jedne od udarnih grupa za ofanzivna dejstva u zoni takozvane 'operacije Združenih snaga' u Donbasu - rekao je general.

Konašenkov je takođe saopštio da su jedinicu ukrajinskih desantno-jurišnih snaga, koja je planirana da se angažuje u Donbasu, od 2016. godine obučavali američki i britanski instruktori u Lavovu po programu obuke "NATO standarda“.

Takođe navodi da pitanje umešanosti SAD i NATO-a u planiranje operacije Ukrajine za juriš na Donbas zasad ostaje nejasno.

Članak indeksiran 08.04.2022. Zadnji put osvježen 08.04.2022.

Ocijenjeno u analizi