RUSI, KINEZI, BRITANCI, AMERIKANCI: Ko će prvi razviti vakcinu protiv Kovid-19

Izvor/medij: Novosti
Ocjena: Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Ruska vakcina protiv COVID-19 nije “spremna”

U TOKU je globalna trka koja se vodi oko toga ko će razviti i masovno proizvesti efikasnu vakcinu protiv nove, smrtonosne i veoma zarazne bolesti Kovid-19, koja je gotovo zaustavila većinu sveta.

Mnoge vlade su upozorile da se svakodnevni život ne može vratiti u normalu sve dok njihova populacija ne izgradi antitela za odbranu od korona virusa.

Ubrzana klinička ispitivanja već se sprovode, a zamenik ruskog ministra odbrane Ruslan Calikov izjavio je juče da je spremna prva ruska vakcina protiv korona virusa koju su napravili vojni eksperti i naučnici Nacionalnog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja".

Calikov je rekao da su specijalisti i naučnici Nacionalnog istraživačkog centra obavili poslednje provere i testiranja i da su svi dobrovoljni primaoci nove vakcine razvili imuni odgovor na korona virus i da se dobro osećaju.

Univerzitet Oksford je u ponedeljak objavio da su rezultati ispitivanja njihove vakcine na 1.077 ljudi pokazali da je vakcina sigurna i da aktivira imunoloki sistem, ali da je prerano reći je li to dovoljno za zaštitu od Kovid-19.

Eksperimentalna vakcina protiv Kovid-19 koju je razvila kompanija "AstraZeneka" i naučnici sa britanskog Univerziteta u Oksfordu bezbedna je i proizvela je imuni odgovor u kliničkim ispitivanjima u ranoj fazi kod zdravih dobrovoljaca.

Vakcina, nazvana AZD1222, nije izazvala ozbiljne neželjene efekte i dovela je do imunološke reakcije u vidu antitela i T-ćelija, pokazuju rezultati ispitivanja objavljeni u medicinskom časopisu Lanset.

Glavni autor studije Endrju Polard sa Univerziteta u Oksfordu rekao je da se nada da to znači da će imunološki sistem upamtiti virus, tako da će vakcina dugoročno štititi ljude.

-Međutim, potrebno nam je više istraživanja pre nego što potvrdimo da vakcina efikasno štiti od infekcije SARS-CoV-2 i koliko dugo ta zaštita traje-rekao je Polard.

Američka biotehnička firma "Moderna" saopštila je pre nedelju dana da će 27. jula ući u završnu fazu ispitivanja svoje vakcine za Kovid-19 na ljudima.

Kompanija ima za cilj da sprovede kliničko ispitivanje na uzorku od 30.000 ljudi, koji će primiti vakcinu ili placebo.

Prema podacima o ispitivanju, koji su objavljeni na sajtu clinicaltrials.gov, studija će trajati do oktobra 2022. godine.

Poslednje saopštenje "Moderne" stiže nakon što je "Nju Ingland Džurnal of medisin" objavio rezultate prve faze ispitivanja - koja je pokazala da je prvih 45 učesnika razvilo antitela na virus.

U Kini su kompanije "Sinovak" i "Sinofarm" u trećoj, poslednjoj fazi ispitivanja potencijalne vakcine na ljudima, dok je "Kan Sino", koji razvija vakcinu u saradnji sa kineskom vojskom, na korak od poslednje faze ispitivanja.

"Sinovak" vakcinu razvija u saradnji sa brazilskim Institutom Butantan, čiji je direktor rekao da vakcina ima veliki potencijal da bude uspešna. "Sinofarm" je završnu fazu ispitivanja započeo u Abu Dabiju jer u njemu živi više od 200 nacionalnosti, a da bi pokazali kako je njihova potencijalna vakcina bezbedna, primili su je i zaposleni u kompaniji. "Sinofarm" tvrdi da su testovi na ljudima pokazali da njihova potencijalna vakcina proizvodi dovoljno visok nivo antitela da se bore sa korona virusom, kao i da je bezbedna i delotvorna.

Daleko u radu na potencijalnoj vakcini odmakli su i američki farmaceutski konglomerat "Fajzer" koji radi zajedno sa nemačkom firmom za biotehnologiju "BioNtek", a vakcinu pokušava da razvije i francuska farmaceutska kompanija "Valneva".

Članak indeksiran 26. 07. 2020 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me