Raskrinkavanje.ba

Ruska vakcina protiv COVID-19 nije “spremna”

Mediji u regionu su u julu izvještavali o ruskoj vakcini protiv virusa SARS-CoV-2 koja je opisana kao “spremna” i “prva u svijetu”. Radi se, ipak, o pogrešno predstavljenim informacijama o vakcini ruskog instituta Gamaleya, koja je prema izvještajima iz te zemlje prošla tek prvu fazu kliničkih ispitivanja.

Regionalni portali su polovinom jula objavljivali vijesti o “prvoj vakcini protiv koronavirusa”, koja je napravljena u Rusiji, da bi se izvještavanje o toj temi nastavilo vijestima da je prva ruska vakcina protiv virusa SARS-CoV-2 “spremna”.

Dnevni avaz je 15. jula objavio članak sa naslovom:

Rusi prvi napravili vakcinu protiv koronavirusa

U članku, koji je preuzet od ruske agencije TASS, se tvrdi:

Rusija je postala je prva država koja je završila klinička ispitivanja vakcine COVID-19 na ljudima, a rezultati su dokazali efikasnost lijeka, javili su medij.

Članak Dnevnog avaza sa tvrdnjama da je Rusija napravila “prvu vakcinu protiv koronavirusa” te da je “prva završila klinička ispitivanja” su prenijeli BH Reporter i BL magazin.

Portal Blic je također iznio tvrdnje o “prvoj vakcini” u svom članku od 16. jula.

Rusija će u avgustu započeti masovnu proizvodnju prve u svetu vakcine protiv korona virusa koju je razvio Institut "Gamalej", a kako je najavio direktor ruskog Fonda za direktna ulaganja Kiril Dimitrijev, do kraja godine moglo bi biti proizvedeno 200 miliona doza.

Tvrdnju iz Blicovog članka su prenijeli Mondo i Raport.

Nedugo potom, portal Sputnik Srbija je 21. jula objavio vijest s naslovom:

Spremna prva ruska vakcina protiv korona virusa

U Sputnikovom članku se kaže:

Prva ruska vakcina protiv virusa korona je spremna, izjavio je prvi zamenik ministra odbrane Rusije Ruslan Calikov.

On je rekao da je rad ruskih vojnih virologa na pravljenju vakcine završen i da je druga grupa dobrovoljaca, koji su učestvovali u kliničkim testiranjima vakcine, napustila bolnicu nakon što su im urađene kontrolne analize.

“Naši stručnjaci i naučnici Nacionalnog istraživačkog centra već su uradili konačne procene rezultata testiranja. U trenutku otpuštanja (iz bolnice) svi dobrovoljci, bez izuzetka, stekli su imunitet na virus koronu i soećali su se dobro. Dakle, prva ruska vakcina protiv virusa korona je spremna”, rekao je Calikov za list “Argumenti i fakti”.

Sputnik je vijest preuzeo od ruske agencije TASS, koja je objavila članak 21. jula. Vijest su potom prenijeli Tanjug, BHRT, Al Jazeera Balkans, Politika, Novosti, te drugi portali.

Odakle vijest o “prvoj vakcini protiv koronavirusa”?

Članak na Avazu je preuzet od agencije TASS, koja je vijest o ruskoj vakcini objavila 12. jula, sa naslovom:

Ruski univerzitet kaže da su klinička ispitivanja vakcine protiv COVID-19 završena

TASS u svom članku kaže:

Klinička ispitivanja vakcine protiv novog koronavirusa na dobrovoljcima su završena na Sechenov univerzitetu, a rezultati istraživanja su dokazali učinkovitost medikamenta, rekla je za TASS glavna istraživačica Elena Smolyarchuk u nedjelju.

“Istraživanje je završeno i dokazalo je da je vakcina sigurna. Dobrovoljci će biti otpušteni 15. i 20. jula”  kazala je Smolyarchuk, koja vodi Centar za klinička ispitivanja medikamenata pri Sechenov univerzitetu.

Dobrovoljci će biti pod medicinskim nadzorom van bolnice nakon što budu otpušteni, rekla je.

Prvi stadij ispitivanja vakcine na Sechenov univerzitetu je počeo 18. juna, kada je grupa od 18 dobrovoljaca primila vakcinu. Druga grupa od 20 dobrovoljaca je vakcinisana 23. juna. 

Blicov izvor bio je članak objavljen 15. jula na portalu Sputnik, u kojem se kaže:

Direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja Kiril Dmitrijev izjavio je da je do kraja 2020. godine moguće proizvesti 200 miliona doza vakcine protiv virusa korona, koju je razvio Institut „Gamalej“.

„Zahvaljujući proizvodnji ove vakcine uz partnerstvo sa nekoliko zemalja moći ćemo da proširimo njenu proizvodnju na 200 miliona doza do kraja godine“, napisao je Dmitrijev u svojoj kolumni za „Njuzvik“.

On ističe da su ovakve adenovirusne vakcine razvili ruski Institut „N.F. Gamalej“ i Univerzitet u Oksfordu u saradnji sa kompanijom „Astra Zeneka“ i kineskom kompanijom „Kansino bajolodžiks“.  

Ruska državna agencija TASS je potom 21. jula objavila članak o “spremnoj ruskoj vakcini protiv koronavirusa”, koji je istog dana objavio Sputnik na srpskom jeziku, a potom i ostali portali.

“Dokle” je ruska vakcina protiv virusa SARS-CoV-2?

Vakcine generalno prolaze tri faze prije odobravanja. Trenutno je u raznim fazama ispitivanja preko 165 vakcina za COVID-19, navodi The New York Times (NYT). Ovaj časopis na posebnoj stranici prati napredak u naporima da se pronađe vakcina protiv novog koronavirusa, pozivajući se na podatke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). 

U prvoj fazi, vakcine se testiraju na maloj grupi ljudi, i tada se testira doziranje, sigurnost i učinak na stimulisanje imunog sistema. U drugoj fazi, vakcine se ispituju na stotinama ispitanika/ca podijeljenih u specifične grupe (djeca, starije osobe). U trećoj fazi, vakcine se ispituju na hiljadama ispitanika/ca. Tada se upoređuju rezultati ispitanika/ca koji/e su primili pravu vakcinu, sa rezultatima onih koji/e su primili/e placebo. Nakon treće faze, regulatori u pojedinačnim zemljama odlučuju o odobravanju vakcine na osnovu rezultata ispitivanja.

Vakcina koju razvija Gamaleya institut u Rusiji, a o kojoj su izvještavali i naši mediji, je prošla tek prvu fazu ispitivanja, navodi se na stranici NYT. Nijedna od vakcina koje se testiraju trenutno nije prošla treću fazu.

Istraživački institut Gamaleya, koji je dio Ministarstva zdravlja Rusije, započeo je prvu fazu ispitivanja vakcine koju su nazvali Gam-Covid-Vac Lyo u junu. [Vakcina] je kombinacija dva adenovirusa, Ad5 i Ad26, oba sa ubačeniom genom koronavirusa. U julu, šef ruskog Fonda za direktna ulaganja je rekao za Reuters da su ispitivanja u trećoj fazi planirana za septembar i da će Rusija proizvesti 30 miliona doza za domaću upotrebu ove godine, i potencijalno još 170 miliona za upotrebu u drugim zemljama.
Ažurirano 16. jula

Prema evidenciji na ovoj stranici, što se tiče progresa u ispitivanju, trenutno se ispred ruske vakcine nalaze tri druge vakcine na bazi adenovirusa. Podaci WHO-a kažu da je ruska vakcina 17. na listi svih potencijalnih vakcina, prema stepenu istraživanja na kojem se nalazi.

Na zvaničnoj internet prezentaciji Sechenov univerziteta, na kojem je rađena prva faza ispitivanja vakcine, 13. jula je objavljeno da će dobrovoljci koji su učestvovali u istraživanju biti na posmatranju pola godine, nakon čega će Gamaleya institut odlučiti o daljnjem ispitivanju vakcine. Drugim rečima, iz ovih najava se vidi da vakcina nije “spremna”, kako je to rečeno u različitim medijima.

Prva grupa dobrovoljaca će biti otpuštena iz bolnice 15 jula, a druga grupa 20 jula. Ipak, učesnici [u ispitivanju] će ostati pod posmatranjem pola godine, kako bi se pratilo da li će razviti bilo kakve zdravstvene probleme zbog vakcinacije na duži period.

Nakon što se dokaže da je vakcina sigurna, Galameya institut na kojem je razvijena vakcina bi trebao odlučiti kako da se nastavi sa sljedećim fazama kliničkog sipitivanja.

Dakle, nijedna od preko 165 vakcina koje se trenutno ispituju nije “spremna” - to jest, nije odobrena za upotrebu, jer nije prošla sve faze ispitivanja. To uključuje i vakcinu koju razvija i trenutno testira Gamaleya Institut. Iz tog razloga, tvrdnju da je vakcina Gamaleya Instituta “spremna” ocjenjujemo kao lažnu vijest.  

Tvrdnju da su “Rusi prvi napravili vakcinu protiv koronavirusa” (SARS-CoV-2) ocjenjujemo kao dezinformaciju, budući da ta vakcina nije čak ni među “prvim kandidatima” kad je u pitanju napredak u kliničkim istraživanjima. 

Nakon što smo kontaktirali medije koji su objavili ocijenjene tvrdnje, portal Balkan TV je objavio vijest sa tačnim informacijama, te dobija i ocjenu demantovano.

Napomena

06.04.2023: Portal Mondo.rs je ispravio netačne navode u članku pa je članku dodana i ocjena Ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 21.07.2020

Sputnik: Спремна прва руска вакцина против вируса корона

Прва руска вакцина против вируса корона је спремна, изјавио је први заменик министра одбране Русије Руслан Цаликов.

 • Lažna vijest
Dezinformacija 15.07.2020

Avaz: Rusi prvi napravili vakcinu protiv koronavirusa

Obavljeno istraživanje na ljudima!

 • Dezinformacija
Dezinformacija 16.07.2020

Raport: Rusija objavila da je završila testiranje vakcine. Proizvodnja od augusta

Rusija će prva u svijetu u augustu započeti masovnu proizvodnju prve vakcine protiv koronavirusa, objavio je Sputnjik. Prva ispitivanja su obavljena i...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 16.07.2020

Mondo.rs: Ranije nego što smo mislili: RUSI napravili PRVU VAKCINU protiv korone?

Da li će vakcina koju svet iščekuje stići pre nego što smo mislili?

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 15.07.2020

BL Portal: Završena klinična ispitivanja: Rusi prvi napravili vakcinu protiv korone

Rusija je postala je prva država koja je završila klinička ispitivanja vakcine COVID-19 na ljudima, a rezultati su dokazali efikasnost lijeka, javljaj...

 • Dezinformacija
Prenošenje lažnih vijesti 21.07.2020

Tanjug: Spremna prva ruska vakcina protiv korona virusa

Spremna je prva ruska vakcina protiv korona virusa, koju su napravili vojni eksperti i naučnici Nacionalnog instituta za epidemiologiju i mikrobiologi...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.07.2020

Balkans Aljazeera: Spremna prva ruska vakcina protiv korona virusa

Dobrovoljni primaoci razvili su imuni odgovor osjećaju se dobro, tvrdi zamjenik ruskog ministra odbrane Ruslan Calikov.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.07.2020

Politika: Спремна прва руска вакцина против коронавируса

МОСКВА – Спремна је прва руска вакцина против корона вируса, коју су направили војни експерти и научници Националног института за епидемиологију и мик...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 22.07.2020

Novosti: RUSI, KINEZI, BRITANCI, AMERIKANCI: Ko će prvi razviti vakcinu protiv Kovid-19

U TOKU je globalna trka koja se vodi oko toga ko će razviti i masovno proizvesti efikasnu vakcinu protiv nove, smrtonosne i veoma zarazne bolesti Kovi...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.07.2020

Radio-televizija Vojvodine: Prvo rusko cjepivo protiv koronavirusa spremno je, Brazil pregovara s Modernom

MOSKVA - Prvo rusko cjepivo protiv koronavirusa, koje su napravili vojni stručnjaci i znanstvenici Nacionalnog instituta za epidemiologiju i mikrobiol...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.07.2020

BHRT: Prvo rusko cjepivo protiv Kovid-19 je spremno

Prvo rusko cjepivo protiv Kovid-19, koje su stvorili vojni stručnjaci i znanstvenici Nacionalnog istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiol...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.07.2020

Katera: Prvo rusko cjepivo protiv koronavirusa je spremno

Prvo rusko cjepivo protiv kovid-19, koje su stvorili vojni stručnjaci i znanstvenici Nacionalnog istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiol...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.07.2020

Stanje stvari: Prvo rusko cjepivo protiv koronavirusa je spremno

Mogu reći da je prvo cjepivo protiv virusa corone spremno, rekao je Ruslan Calikov

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.07.2020

News Front: Prvo rusko cjepivo protiv koronavirusa je spremno

MOSKVA - Prvo rusko cjepivo protiv virusa corone, koje su napravili vojni stručnjaci i znanstvenici Nacionalnog instituta za epidemiologiju i mikrobio...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.07.2020

IN4S: Rusko cjepivo protiv koronavirusa spremno

Svi dobrovoljni primatelji novog cjepiva razvili su imunološki odgovor na koronavirus i osjećaju se dobro.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.07.2020

Balkan TV: Spremna prva ruska vakcina protiv korona virusa

MOSKVA: Spremna je prva ruska vakcina protiv korona virusa, koju su napravili vojni eksperti i naučnici Nacionalnog instituta za epidemiologiju i mikr...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Demantirano
Prenošenje lažnih vijesti 21.07.2020

Vojvođanski novinar: Prvo rusko cjepivo protiv koronavirusa je spremno

Prvo rusko cjepivo protiv virusa corone, koje su napravili vojni stručnjaci i znanstvenici Nacionalnog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju Ga...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.07.2020

Vostok: Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je kako je spremno prvo rusko cjepivo protiv koronavirusa

Rusko cjepivo protiv nove koronavirusne infekcije je spremno, rekao je prvi zamjenik ministra obrane Ruslan Calikov u intervjuu "Argumenti i činjenice...

 • Prenošenje lažnih vijesti