RUSI NAPALI NAJVEĆI NATO CENTAR za obuku ukrajinske vojske JAVORSKI VIDEO!

Izvor/medij: Nedeljnik Afera
Ocjena: Klikbejt Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: U Javorivu nije granatiran “NATO centar”, niti u Ukrajini ima NATO vojnika

Kod granice sa Poljskom!

Ruska vojska u nedelju rano ujutro oko šest sati po srednjevevropskom vremenu napala je Javorski poligon u Lavovoskoj oblasti koji je od poljske granice udaljen oko 20 kilometara, a koji se prema ruskim obaveštajnim podacima koristi za obuku ukrajinskih snagam nacionalne garde, a od kada je počeo rat i za obuku u protivoklopnom i protivazdušnom naoružanju koje ova zemlja dobija od članica NATO i ostalih zemlja.

Ovaj napad je doveo rat blizu granice Poljske, članice NATO-a, nakon što je visoki ruski diplomata upozorio da Moskva smatra zapadne pošiljke vojne opreme Ukrajini „legitimnim ciljevima“ za napade.

Prema poslednjim informacijama u napadu je poginulo 35 osoba, a njih 135 je ranjeno, a navodno u ovoj bazi bilo je istranih instruktora iz pojedinih članica NATO.

 

S ovim napadom koji je zatekao kako Ukrajince, tako i Poljake, Britance i ostale, Kremlj je ispunio svoje obećanje, da će se zapadne zemlje suočiti sa posledicama slanja oružja u Ukrajini i da će svi konvoji sa oružjem koji ulaze u tu zemlju posati legitimna meta napada. To je potvrdio i Sergej Rjapkov zamenik ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavorva.

Dve verzije o napadu

Dve su verzije kako je izveden napad. Prema prvoj rano jutros iz baze Engels u Stavropljskoj oblasti poleteli su strateški bombarderi Tu-160 koji su poleteli prema Belorusiji i sa njene teritorije ispalili navodno 30 krstarećih raketa Kh-101 koji su pogodili zgrade , spavaonice, skladišta, poligon. Prema drugoj verziji ispaljene su krstareće rakete tipa Kalibr sa brodova u Crnom moru.

Na snimcima, koji su objavljeni na kanalu Telegram vide se demolirane zgrade, vojnici u polu šoku koji tumaraju, dok se u daljini vidi dim.

 

Inače Ministarstvo odbrane Ukrajine ranije je redovno izveštavalo da ukrajinske trupe zajedno sa instruktorima NATO-a izvode vežbe u Lavovskoj oblasti.

Naime, u tom centru su se obučavale ukrajinske jednice pod mentorstvom SAD, Velike Britanije i Kanade, pre nego što su odlazile u Donbas i Luganske da se bore protiv proruskih jednica. Obuka se sprovodila pod nazivom Joint Multinational Training Group-Ukraine (JMTG-U) i počela je 2015. i trajala je do kraja februara, kada su se navodno svi zapadni instruktori povukli. Da li su se ponovo vratili kad je počela invazija je za sad pitanje o kome se nagađa.

O žrtvama osim brojki se ne daju previše informacija, kao i da li je zaista bilo zapadnih instruktora koji su poginuli i iz kojih su zemalja, kao i da li među njima ima i dobrovoljaca koji preko Poljske pristižu u Ukrajinu da se bore protiv ruske vojske.

Rusija je „napala Međunarodni centar za očuvanje mira i bezbednost u blizini Lavova. Ovde rade strani instruktori, tvitovao je ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Reznikov kaže da se „informacije o žrtvama tek razjašnjavaju“.

 

Međutim, za sada ni jedan od strana nije zavnično rekla da među 35 stradalih i 135 ranjenih ima i instruktora iz zapadnih zemalja.

Članak indeksiran 18. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 4 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me