Raskrinkavanje.ba

Prva (ba) → Rusija na pragu NATO-a: Granatiranjem kod Lavova rat se približio Evropskoj uniji!

14.03.2022
Tekst članka

Granatiranje baze u blizini ukrajinsko-poljske granice predstavlja prvi direktniji napad Rusije na NATO. Osim što su projektili ispaljeni nedaleko od članice Alijanse, ruska prijetnja se ogleda i u tome što su uništene upravo baze NATO-a. Ovime se Rusija značajno pomjerila zapadnije u Ukrajinu, a bliže Evropskoj uniji.

 

 

 

 

Granatiranje baze u blizini ukrajinsko-poljske granice predstavlja prvi direktniji napad Rusije na NATO. Osim što su projektili ispaljeni nedaleko od članice Alijanse, ruska prijetnja se ogleda i u tome što su uništene upravo baze NATO-a. Ovime se Rusija značajno pomjerila zapadnije u Ukrajinu, a bliže Evropskoj uniji.

 

 

Ruske rakete su jučer ujutru pale na vojnu bazu koja se nalazi zapadno od Lavova, a što je svega 24 kilometra od granice NATO-a. Ispaljeno je otprilike 30 projektila, a poginulo je najmanje 35 ljudi, 134 osobe su povrijeđene. Bio je to do sada najbliži napad NATO-ovoj granici.

U priopćenju vojne uprave Lavova navodi se da su “okupatori pokrenuli zračni napad na Međunarodni centar za održavanje mira i sigurnosti u Javorivu”. Riječ je o jednom od najvećih poligona u Ukrajini od 360 kilometara kvadratnih na kojem održavaju većinu svojih vježbi sa zemljama NATO-a.

Rusi su kazali kako su uništili centar za obuku stranih plaćenika i bazu za skladištenje oružja koje Ukrajini uglavnom dolazi sa Zapada.

Iz ruske vlade je navedeno da su koristili iznimno precizno oružje dugog dometa s ciljem uništavanja stranog oružja, a da je tom prilikom “eliminisano 130 stranih plaćenika”. Oni ističu da su u ovim bazama bili samo stranci i tvrde da “nije bilo sovjetskih vojnika”, dok su iz NATO-a izjavili da u trenutku napada nisu bile prisutne snage Saveza.

Dan ranije je zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov poručio i da će konvoje s oružjem koje Zapad šalje Ukrajini, Moskva smatrati legitimnim metama, što se očigledno i desilo.

“U Ukrajini nema konsultacija, pregovaračkog procesa sa Sjedinjenim Državama. Upozorili smo Sjedinjene Države da orkestrirano pumpanje oružja iz niza zemalja nije samo opasan potez, to je akcija koja pretvara odgovarajuće konvoje u legitimne mete”, rekao je Rjabkov, a prenosi agencija Interfax.

Reakcija NATO-a na ugrožavanje sigurnosti

Granatiranje ovog, do sada najzapadnijeg dijela Ukrajine, je problem iz više razloga, a neki od njih su to što je riječ o blizini NATO granice, ali i sigurnih tačaka za Ukrajince koji pokušavaju pobjeći iz države.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij se javio za BBC nakon raketiranja poligona prilikom čega je zapadnom svijetu poručio da je “Rusija već na granici NATO-a i EU”.

“Napad je bio 20 kilometara od granice EU. Trebamo vojnu opremu, pancirke, kacige… Trebamo zajedničku podršku, pomoć za izbjeglice i ukrajinske trupe. Trebamo zatvoriti nebo. Trebamo te odluke danas, sutra već ruski projektil može završiti u EU”, rekao je Sadovij.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov je raketiranje nazvao terorističkim napadom na mir i sigurnost u blizini granice EU i NATO-a, a nešto iza ponoći sinoć se oglasio i predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvavši da je krajnje vrijeme na zatvaranje neba iznad Ukrajine.

“Ako ne zatvorite naše nebo, samo je pitanje vremena kada će ruski projektili pasti na vašu teritoriju, NATO teritoriju. Na domove građana NATO zemalja”, rekao je on.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je upozorio da će, ukoliko Rusija zapuca na teritorij NATO-a, blok odgovoriti “punom snagom”. Pojašnjava da bi se u tom slučaju pokrenuo članak 5, koji kaže da bi se napad na jednog saveznika u NATO-u smatrao napadom na sve saveznike.

Britanski ministar zdravstva Sajid Javid je rekao kako “nije nemoguće da ruski projektili padnu na teritoriju NATO-a”, ali da je “mala vjerovatnoća” za to.

 

Inače, Lavov kod kojeg je došlo do granatiranja, je zbog blizine granice, odredište mnogih Ukrajinaca koji bježe od ruskih snaga iz drugih dijelova zemlje.

Izvor: Klix

Članak indeksiran 18.03.2022. Zadnji put osvježen 18.03.2022.

Ocijenjeno u analizi