Raskrinkavanje.ba

Večernje novosti → RUSKA AMBASADA ZA OČUVANJE STABILNOSTI: Neprihvatljivi napadi na prava entiteta, prije svega Republike Srpske

21.11.2023
Tekst članka

AMBASADA Ruske Federacije u BiH saopštila je da su opasni po mir i stabilnost u BiH i regionu zlonamjerni pokušaji zapadne međunarodne zajednice, koja - vođena vlastitim neokolonijalističkim interesima - tretira Dejton kao privremenu mjeru za koju je potrebna revizija.

Smatramo neprihvatljivim stalne napade na prava i ovlaštenja entiteta, prije svega status Republike Srpske i njene institucije garantovane dejtonskim Ustavom BiH, rečeno je u ruskoj Ambasadi povodom 28 godina od sklapanja Dejtonskog sporazuma.

Rusija, kao država garant Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, dosljedno se zalaže za striktno poštovanje temeljnih principa ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim nadležnostima koji su već gotovo 30 godina trajan osnov za dejtonsku BiH, naveli su iz ruske Ambasade.

SIJARTO: Ukrajina neće dobiti poziv za pridruživanje Alijansi

SIJARTO: Ukrajina neće dobiti poziv za pridruživanje Alijansi

ZAHAROVA O POSJETI SOLTENBERGA BALKANU: Prestanite da destabilizujete region, donosite samo nesreće

ZAHAROVA O POSJETI SOLTENBERGA BALKANU: Prestanite da destabilizujete region, donosite samo nesreće

PUTIN POSLAO PORUKU PALESTINCIMA: Ovo je uslov za rješenje sukoba na Bliskom istoku

PUTIN POSLAO PORUKU PALESTINCIMA: Ovo je uslov za rješenje sukoba na Bliskom istoku

PESKOV JASAN: Politika Moskve u skladu sa realnom situacijom

PESKOV JASAN: Politika Moskve u skladu sa realnom situacijom

  Bilo koje preispitivanje ovih principa, ističu iz Ambasade, moguće je isključivo kao rezultat dogovora lokalnih strana bez spoljnog uplitanja.

  – Sa dubokim razočaranjem moramo konstatovati da su višegodišnji napori međunarodne zajednice za postizanje pomirenja i stabilnosti u BiH bili brutalno potkopani zbog afere nezakonitog „postavljenja na dužnost“ visokog predstavnika u BiH, državljanina Njemačke Kristijana Šmita, bez odobrenja njegove kandidature u Savjetu bezbjednosti UN – jedinog organa ovlaštenog za davanje mandata visokog predstavnika – navodi se u odgovoru Srni iz Ambasade.

  Prema navodima iz Ambasade, ne podnose kritiku pokušaji da Šmit bude nametnut BiH postfaktum, a pogotovo putem zastrašivanja koja zapadni klub čini prema građanima BiH sankcijama, namještenim krivičnim procesima, te pritiscima na privrednike i nezavisne medije.

  Iz Ambasade ističu da se odlučno zalažu za hitno ukidanje ponižavajućeg međunarodnog protektorata u BiH.

  Ambasada Ruske Federacije u BiH podsjetila je da su prije 28 godina napravljeni ključni koraci koji su priveli kraju tragičan oružani sukob u BiH – 21. novembra je parafiran, a 14. decembra potpisan Opšti okvirni sporazum za mir u BiH.

  – Kao rezultat strpljivog i uzajamno poštenog dijaloga, kao i traženja kompromisa, ambasade, tri konstitutivna naroda i dva entiteta – Federacija BiH i Republika Srpska su se dogovorili o optimalnim načinima mirnog suživota u okviru jedne države – naveli su u Ambasadi.

  Danas se navršilo 28 godina od kada je u američkoj bazi „Rajt Peterson“ u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

  Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

  (Srna)

  Članak indeksiran 29.11.2023. Zadnji put osvježen 11.12.2023.

  Ocijenjeno u analizi