Raskrinkavanje.ba

Srna → SAČUVATI SPORAZUM KAO OKVIR ZA POSTOJANjE SRPSKE

20.11.2019
Tekst članka

BANjALUKA, 20. NOVEMBRA /SRNA/ - Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je danas da Republika Srpska treba sve da učini kako bi bio sačuvan Dejtonski mirovni sporazum kao najvažniji okvir za njeno postojanje.

 

"Iza nas su 24 teške i kompleksne godine, a Dejtonski mirovni sporazum je dao širok okvir u kojem Republika Srpska ima jasno mjesto i nadležnosti", rekao je Borenović Srni povodom 24 godine od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je podsjetio da je Republika Srpska prije 24 godine Dejtonskim mirovnim sporazumom dobila međunarodnu verifikaciju i poziciju kao jedan od dva ravnopravna entiteta u BiH.

"Želio bih da naredne godine budu stabilne sa što manje tenzija i da kvalitetno budu rješavani problemi sa kojima se građani suočavaju. Moraju biti obezbijeđeni uslovi za ostanak našeg naroda na ovim prostorima", smatra Borenović.

On je naglasio da ustavna pozicija Republike Srpske mora biti sačuvana i u institucijama BiH.

"To je naša obaveza i protiv sam bilo kakvog raspakivanja Dejtonskog sprazuma. To bi bilo na štetu Republike Srpske i sve treba uraditi kako bi bila sačuvana naša pozicija", istakao je Borenović.

Sutra se navršavaju se 24 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Dejtonski mirovni sporazum, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Dejtonskim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH.

Članak indeksiran 13.12.2021. Zadnji put osvježen 13.12.2021.

Ocijenjeno u analizi