SADA SU SIGURNI U OVO Koronavirus se prenosi seksom, a naučnici imaju i dokaz

Izvor/medij: Alo
Ocjena: Klikbejt Pseudonauka Prenošenje lažnih vijesti
Raskrinkano u: Sakupljanje klikova na priči o prenošenju SARS-CoV-2 putem seksualnog kontakta

Tragove virusa su pronašli kod muškaraca

Ljudi mogu širiti koronavirus seksom utvrđeno je nakon što su naučnici pronašli tragove virusa u spermi pacijenata nekoliko dana nakon što su se oporavili.

Zato se traži od muškaraca koji su imali virus da se uzdrže od seksa kako bi izbegli njegovo prenošenje, nakon što su naučnici pronašli dokaze o Covid-19 u uzorcima semena koje su im davali muškarci nakon što su njihovi simptomi nestali.

To je izazvalo strah da bi se smrtonosna bolest mogla prenositi seksualnim putem, pri čemu će zdravstveni stručnjaci razmotriti da li da savetuju ljude da se klone seksa neko vreme nakon oporavka.

Jedan od pacijenata u studiji iz Kine, testiran je pozitivno na Covid-19 iz semena 16 dana nakon što je zaražen i tri dana nakon kliničkog oporavka. Autori studije, objavljene u Časopisu Američkog lekarskog udruženja, rekli su: "Apstinencija ili upotreba kondoma mogu se smatrati preventivnim sredstvima za ove pacijente."

Istraživački tim rekao je da se Covid-19 može zadržati u muškom reproduktivnom traktu, posebno tamo gde postoji lokalna upala.

„Čak i ako se virus ne može razmnožavati u muškom reproduktivnom sistemu, on može da postoji, što je možda rezultat privilegovanog imuniteta testisa“, rekli su.

Članak indeksiran 13. 05. 2020 Zadnji put osvježen prije 8 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me