SANKCIJE - POLITIČKO-PSIHOLOŠKI PRITISAK NA SRPSKU I SRBE

Izvor/medij: Srna
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: RTRS i Srna pristrasno o sankcijama protiv Dodika i Cvijanović

BEOGRAD, 11. APRILA /SRNA/ - Nekadašnji jugoslovenski diplomata Živadin Jovanović izjavio je Srni da je cilj britanskih sankcija srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodik i predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović vršenje političko psihološkog pritiska na Srpsku i srpski narod na Balkanu.

"Ovo treba shvatiti kao `vesnik` novih pritisaka i novih ucena. Vidimo da to nije jedini, niti izolovani potez. Preti se i Srbiji, ucenjuje i Srbija, izmišljaju razni planovi", rekao je Jovanović, koji je nekadašnji ministar inostranih poslova SR Jugoslavije i aktuelni predsjednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih.

Jovanović je podsjetio da se ide do toga da, navodno, srpske službe bezbjednosti u Švajcarskoj ugrožavaju Dika Martija, nekadašnjeg evropskog izvjestioca u slučaju albanskih zločina i trgovine organima otetih Srba na Kosovu i Metohiji.

On je ukazao da Velika Britanija nije poznata kao zemlja koja je pokazivala naročito razumijevanje za srpski narod, Srbiju i Republiku Srpsku.

"Naprotiv, ona je bila predvodnik u svemu onome što je moglo da nanosi štetu srpskom narodu na Balkanu, Srbiji i Srpskoj. Prema tome, niko ne treba da bude iznenađen takvom jednom merom, koja više računa na psihološko-politički pritisak nego što ima bilo kakvo praktično značenje", rekao je Jovanović.

On je ocijenio da ova mjera ohrabruje druge protivnike Republike Srpske i rukovodstva Srpske u BiH i opominje da se slični potezi mogu očekivati i ubuduće.

Prema njegovim riječima, cilj sankcija je vršenje političko-psihološkog pritiska na Republiku Srpsku i srpski narod na Balkanu.

"Nisu oni nezadovoljni samo držanjem rukovodstva Srpske, koje stoji uz interese srpskog naroda i Dejtonski sporazum i njegovu doslednu primenu i poštovanje i koje poštuje svoje strateške istorijske saveznike i partnere. Oni nisu kivni samo na Banjaluku, Dodika i Cvijanovićevu, već im ne odgovara samostalnost i samosvest srpskog naroda na Balkanu", istakao je Jovanović.

On ukazuje da njima ne odgovara što srpski narod, sledeći principe, pravdu i istinu i svoje vitalne interese, nije spreman da stane u vrstu pod komandu NATO-a, Londona, Vašingtona ili Berlina.

Jovanović je istakao da su ovo istorijska dešavanja, ne samo za Srbiju i Republiku Srpsku, nego za svjetsku civilizaciju, te da Velikoj Britaniji i Zapadu smeta uravnotežena, nezavisna pozicija Srbije i Republike Srpske u pogledu svega što Zapad čini protiv Rusije.

"U tom smislu oni bi želeli da još jednom pokažu svoje pravo lice, da su na strani neprijatelja Srbije i srpskog naroda na Balkanu. Ali, oni ne mogu da razumeju da jedan brojčano mali narod ima takvu čvrstinu i moralnu snagu da i u smutnim vremenima jasno vidi šta su njegovi interesi i interesi Balkana i Evrope. Neće nas pokolebati", naglasio je Jovanović. 

Članak indeksiran 21. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me