SANKCIJE - PRIJETNjA POLITIČARIMA KOJI ŠTITE USTAV

Izvor/medij: Srna
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: RTRS i Srna pristrasno o sankcijama protiv Dodika i Cvijanović

ČELINAC, 12. APRILA /SRNA/ - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je laž sve što je navedeno u informaciji o britanskim sankcijama uvedenim srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku i njoj, te da je to namjera da se zaprijeti političarima u Srpskoj koji štite Ustav i Dejtonski sporazum.

Cvijanovićeva je istakla da kao ličnost, ali i neko ko obavlja važnu funkciju u Republici Srpskoj, ne trpi da joj "predavanje drži" bilo koji ambasador ili neko ko dolazi iz bijelog svijeta i da joj objašnjava kako neodgovorno obavlja svoj posao.

"Svoj posao obavljam odgovorno i mnogo odgovornije prema ovoj državi nego što su oni pokazali svojim djelovanjem u njoj. Nisam kriva za stanje u BiH, ali oni jesu, zato što znaju gdje leže problemi, ali se ne bave njima, nego nastoje da svu krivicu i opterećenje prebace na Republiku Srpsku", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Čelincu.

Ona je ocijenila da je BiH u velikom problemu, te napomenula da Republika Srpska nije razlog tome, nego zato što tu postoji menadžment raznih stranih agencija, organizacija i svi bi da se više pitaju i od predsjednika Republike, Vlade, Skupštine i njenih poslanika.

Govoreći o konkretnom razlogu za uvođenje sankcija, a koji se odnosi na to da je iskoristila svoju kancelariju za podnošenje zakona u Republici Srpskoj kojima se nastojalo prenijeti nadležnosti BiH na nivo entiteta, Cvijanovićeva je rekla da predsjednik Republike potpisuje zakone koje usvaja Narodna skupština i neće bez velikog razloga da ulazi u bilo kakav konflikt te vrste.

"To nije radio nijedan predsjednik, pa neće ni ovaj, da prouzrokuje krizu u Republici Srpskoj i dolazi u zavadu sa Narodnom skupštinom samo zato što to očekuju neki stranci", rekla je Cvijanovićeva.

Ti stranci, dodala je ona, mogli su da su htjeli, ali nisu, i da razgovaraju i da dogovaraju i da traže rješenja da su tako nastrojeni, ali nisu tako nastrojeni, nego su postavili visoke ciljeve koji su za njih vjerovatno važni i opravdani.

"Ti ciljevi za mene su apsolutno nevažni i neodrživi, a to je da se mora poštovati ono što se kaže u Sarajevu, a pri tom ono što se kaže u Banjaluci ili Mostaru treba ignorisati", rekla je Cvijanovićeva.

lada Velike Britanije objavila je juče informaciju o "prvim sankcijama uvedenim u okviru režima za sankcije za BiH kojima su obuhvaćeni srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović".  

Članak indeksiran 21. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me