SANKCIJE - UDAR NA DVA SIMBOLA SRPSKE

Izvor/medij: Srna
Ocjena: Pristrasno izvještavanje
Raskrinkano u: RTRS i Srna pristrasno o sankcijama protiv Dodika i Cvijanović

BANjALUKA, 11. APRILA /SRNA/ - Pravni ekspert Siniša Karan izjavio je danas da sankcije koje je Velika Britanija uvela predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku predstavljaju udar na dva simbola Srpske - predstavnika njenih građana i predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

Karan je naglasio da predsjednik Srpske simbolično predstavlja i izražava jedinstvo Republike Srpske, dok je srpski član Predsjedništva, na vrlo specifičan način, simbol Srpske u zajedničkim institucijama.

On je podsjetio da je član Predsjedništva iz reda srpskog naroda iz Republike Srpske jedna od ključnih funkcija za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa entiteta.

"Sankcije su napad na građane Republike Srpske, na izbornu volju svih njenih građana koji su na izborima izabrali predsjednicu Srpske i člana Predsjedništva. Napad je to i na politiku koja se zove zaštita interesa Republike Srpske. Ovo je napad na politiku koja štiti Ustav Srpske u okviru ustavne pozicije BiH", rekao je Karan za RTRS.

Prema njegovim riječima, sankcije Dodiku i Cvijanovićevoj su udar na sve one koji žele da sačuvaju federalni status Srpske, njenu samostalnost, kao i na politike koje se proteklih 27 godina bore za Republiku Srpsku.

Karan je ocijenio da su ove sankcije trebale pokazati kako će proći svi koji se bore za Republiku Srpsku, ističući da je ovo napad onih koji su srušili ustavni sistem BiH i Srpske prije 26 godina neustavnim prenosom nadležnosti i napad onih koji od BiH žele napraviti takozvanu građansku unitarnu državu.

"Republika Srpska ima cijenu i moramo svi biti ponosni na predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH. Najbolja mjera ispravnosti vaše politike danas je količina mržnje svih onih koji su protiv Srpske", rekao je Karan.

Karan je zaključio da je to i dokaz svima koji nisu vjerovali ili su sumnjali šta bi to bilo u takvoj državi.

"Ovako bi prošao svaki Srbin u Srpskoj i svaki njen građanin u državi kakvu su zamislili oni koji sada silom da udaraju na izbornu volju građana i na Republiku Srpsku", poručio je Karan.

Vlada Velike Britanije danas je objavila da su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović sankcionisani zbog, kako je obrazloženo, njihovog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti BiH.  

Članak indeksiran 21. 04. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 mjesec
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me