Sarajevo: Osuđen na ratni zločin postaje direktor Toplane

Izvor/medij: Vesti-online
Ocjena: Greška
Raskrinkano u: Zornića nije osudio haški tribunal

Enver Zornić, osuđenik za ratni zločin, postavljen je početkom septembra za direktora Javog preduzeća Toplane u Sarajevu.

Odluku o postavjenu Zornića donela je aktuelna vlada Sarajevske Županije.

Zornić je bio ratni komandant tzv. Armije BiH, koga je haški tribuna osudio na zatvorsku kaznu zbog organizovanja ubistva civila hrvatske i srpske nacionalnosti, objavio je sarajevski portal Žurnal.

Presudom Okružnog vojnog suda u Sarajevu iz avgusta 1993. Zornić i još šestorica pripadnika Armije BiH proglašeni su krivim za ubistva i pljačku civila koji su živeli u gradu koji je tada bio pod opsadom srpskih snaga i zajedno osuđeni na više od 54 godine zatvora.

Zornić je osuđen na deset godina i dva meseca zatvora, a sud je procenio da su on i još šestorica njegovih saboraca odgovorni za ciljana ubistva većeg broja civila, uključujući Josipa Gogalu koji je 1992. bio direktor Republičke uprave za prihode i proračun te član HDZ BiH.

U sudskoj presudi navedeno je da su Zornić i ostali proglašeni krivim i za brutalno ubistvo Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tela zapalili nakon što su ih likvidirali.

Važeći zakoni u Bosni i Hercegovini ne predviđaju nikakva ograničenja za osobe pravosnažo osuđene zbog ratnih zločina nakon što izdrže kaznu.

  •  
Članak indeksiran 04. 10. 2019 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me