SARAJEVO POD OPSADOM! Gej parada i kontramiting islamista! /VIDEO/

Izvor/medij: Informer
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Dezinformacije o ovogodišnjoj povorci ponosa

Centar Sarajeva bio je blokiran danas od ranih jutarnjih časova, jake policijske snage bile su na svakom koraku kako bi sprečile izgrede tokom gej parade koju su organiziovala LGBT udruženja, ali i kontramitinga njihovih protivnika koji je održan u isto vreme

Udruženja koja okupljaju pripadnike homoseksualne i transrodne zajednice organizovala su skup pod nazivom "Otpor s margine", a ovo je treći put da se on organizuje u glavnom gradu BiH.

Parada je počela u 12 sati, a lokalne vlasti, kao i Kancelarija visokog predstavnika (OHR) i ambasada SAD-a i Velike Britanije dali su podršku ovom skupu.

"Biću i lično deo povorke jer verujem i podržavam te vrednosti. Ujedno, predstavljaću i vladu Ujedinjenog Kraljevstva jer je to naša politika širom sveta", napisao je na svom blogu uoči skupa britanski ambadsador u BiH Metju Fild podsećajući da njegova zemlja već tri decenije sistemskiradi na eliminisanju diskriminacije LGBT osoba.

Međutim, odmah je reagovala konzervativna stranka "Vjera, narod, pravda". Oni su održali kontramiting pristalica koje homoseksualcima negiraju pravo na javno izražavanje  seksualne orijentacije. Policija je odobrila i to okupljanje, koje je održano istovremeno kada i povorka ponosa.

Čelnik ove stranke Sanin Musa je tokom protesta u centru grada, ispred Večne vatre, izjavio da na ovaj način žele da kažui "veliko ne njihovim vrednostima".

Policija je preduzela mere da se dva skupa održe na pristojnoj fizičkoj udaljenosti i spreče izgredi. Na sarajevskim ulicama bilo je raspoređeno je više od 1.000 policajaca s opremom za razbijanje demonstracija.

Udruženja koje promovišu prava seksualnih manjina godinama su u Sarajevu pokušavale da organizuju javne povorke, ali u tome su u potpunosti prvi put uspele tek 2019. godine. 

Članak indeksiran 11. 09. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 sedmice
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me