Sarajevo posvađalo Komšića i Šmita

Izvor/medij: Alternativna televizija
Ocjena: Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Christian Schmidt nije “nelegalno izabrani” visoki predstavnik

Licemjerno je da Željko Komšić kao rezervni član Predsjedništva BiH za obračun za Kristijanom Šmitom koristi one kojih u Sarajevu više nema. Tako je Milorad Dodik odgovorio na prepucavanje Komšića i Šmita o tome da li je Sarajevo multietnički grad.

"Sarajevo je etnički očišćeno od Srba i to je učinila politika kojoj je u ratu, ali evo i u miru pripadao Komšić, a koja je tokom rata na području grada osnovala više od 100 logora za Srbe. Jedan je radio čak i  nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Milorad Dodik, srpski član predsjedništva BiH.

Iznenadile su još neke izjave nelegitimnog visokog predstavnika BiH na jednom njemačkom forumu. Kristijan Šmit izgleda je spustio loptu pred Republikom Srpskom. O sankcijama ovaj put je govorio samo u slučaju korupcije. Takav odgovor sigurno nije očekivao hrvatski član predsjedništva. Umjesto odlučnijeg nastupa, od Kristijana Šmita dobio je hladan tuš. I Šmit mu je poručio da je više bošnjački nego hrvatski član Predsjedništva.

"Smatram da je diplomatski odgovor na aktulene blokade koje se mogu odraziti na ukupnu evroatlansku perspektivu i budućnost Bosne i Hercegovine, mora biti odlučan i nedvosmislen", rekao je Željko Komšić, predsjedavajući i hrvatski član predsjedništa BiH. 

"Gospodin Komšić je hrvatski predstavnik u državnom predsjedništvu, ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sistem komplikovan, pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata Čović izgubio u sučeljavanju s Komšićem. Hrvatima se mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima", rekao je Kristijan Šmit, nelegitimni visoki predstavnik u BiH.

A ta mogućnost  ne odgovara Željku Komšiću, pa Šmitu uzvraća sa "Loša vam je procjena". 

Takav odgovor ne čudi, jer da se hrvate u BiH pitalo, Komšić vjerovatno nikada ne bi bio hrvatski član Predsjendištva.

"Komšić je čovjek koji dobija mandat hrvatskog člana Predsjenidštva  i godinama već pati od nedostatka legitimiteta. I on naravno da se usprotivio ovakvim izjavama jer to direktno njega pogađa i nikako ne ide u korist afirmaciji njegovih političkih stavova i interesa ovdje" rekao je Nedeljko Vranješ, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Nastup Kristijana Šmita na forumu na kojem je glavna tema bila BiH, mnoge je iznenadio. Dok u drugom enitetu analiziraju da li je to nelegitimni visoki predstavnik iznevjerio očekivanja Sarajeva, u Republici Srpskoj poručuju da Kristijanu Šmitu i dalje ne vjeruju. 

Članak indeksiran 25. 01. 2022 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me