Raskrinkavanje.ba

Kurir → SARAJEVSKI MEDIJI: NATO vežba 2019. na poligonu Manjača?!

20.02.2018
Tekst članka

Prema dogovoru Ministarstva odbrane i američkih snaga u BiH, na banjalučkom poligonu Manjača trebalo bi da se organizuje NATO vežba, na kojoj bi avionska eskadrila navodno trebalo da ispaljuje osiromašeni uranijum, navode sarajevski mediji.

U službenim dokumentima, u koje su oni imali uvid, navodno stoji da bi Ministarstvo odbrane BiH, Zajednički štab Oružanih snaga BiH i kancelarija za odbrambenu saradnju američke ambasade BiH uskoro u Banjaluci trebalo da organizuju NATO vežbu sa avionskom eskadrilom.

 

Kako se navodi, sve je to dogovoreno na sastanku sa generalom - majorem Džonom Gronskim, zamenikom zapovednika Zapovedništva američkih kopnenih snaga za Evropu.

 

NATO vežba trebalo bi da se realizuje kroz dve faze - prva je teorijska obuka pripadnika OS BiH od februara pa do kraja 2018. godine, a druga, početkom 2019. godine i to gađanje eskadrile aviona A10 na poligonu Manjača.

NE PROPUSTITE

POČINJU NATO VEŽBE U TUZLI: 1.300 ljudi vežba novi način borbe protiv katastrofa

Učesnici vežbe bili bi vojnici NATO-a, njih 400, koji su locirani u kasarni Kozara u Banjaluci, kao i eskadrila od 10 aviona, lociranih na aerodromu Mahovljani u Republici Srpskoj.

 

Ranije su Ministarstvo obrane BiH, Zajednički štab OS BiH i Kancelarija za odbrambenu saradnju prvi ambasadi SAD u Sarajevu organizovali sastanak povodom tih aktivnosti, a, kako list tvrdi, tom sastanku su prisustvovali i srpski generali iz OS BiH, Mirko Tepšić, Dragan Vuković, Boris Jerinić, zamenik ministarke odbrane BiH i Zoran Đerić, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH, Mladena Ivanića.

 

Dokumenti u posedu portala navodno pokazuju da su i srpski predstavnici u MO BiH i OS BiH bili saglasni sa izvođenjem NATO vežbe na području Republike Srpske, a pukovnik Planičić je zbog neslaganja, kako se tvrdi, odstranjen iz te službe.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Članak indeksiran 21.02.2018. Zadnji put osvježen 21.02.2018.

Ocijenjeno u analizi