Raskrinkavanje.ba

Avaz → Šarović: Mi ćemo glasati za vraćanje nadležnosti RS i tako dati svoj doprinos

16.10.2021
Tekst članka

Ovo najgora atmosfera od Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas, rekao je Šarović

U Istočnom Sarajevu održan je danas sastanak glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS), glavne teme razgovora bila je aktuelna politička klima u Bosni i Hercegovini.

 

Nećemo slijediti SNSD

Mirko Šarović, lider ove stranke, rekao je da je današnji dnevni red bio vrlo obiman, te da su razgovarali o odluci Ustavnog suda BiH o Zakonu o šumama RS, različitim inicijativama koje posljednjih sedmica predlaže Milorad Dodik, protestima te predstojećim vanrednim izborima u Prijedoru.

- Svakako nećemo slijediti SNSD u njihovim inicijativama, nego ćemo o svakom od ovih pitanja osnovati svoj poseban stav- naveo je Šarović.

Iznio je stav SDS-a o Dodikovim najavama da će RS povući saglasnost za postojanje Oružanih snaga, Uprave za indirektno oporezivanje i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, te da će otjerati SIPA-u i OSA-u sa teritorije ovog entiteta i osnovati svoju obavještajnu agenciju.

- SDS u svom programu se zalaže za izvorni Dejton i u tom smislu ima poptuno jasan izgrađeni stav. Uvijek ćemo se zalagati da sve nadležnosti koje su na ovaj ili onaj način prenesene na državu treba da se vrate pod okrilje Republike Srpske. To treba da se desi na isti način kako su i prenesene na državu, a to je u Parlamentu i drugim državnim institucijama, prije svega glasovima SNSD-a - kazao je Šarović.

Inicijative moraju biti sprovedene

Istakao je da sve inicijative moraju biti sprovedene na miran način bez pokušaja destabilizacije države.

- Politika SNSD-a i Milorada Dodika je najveća opasnost po mir i stabilnost u BiH - dodao je lider SDS-a te naveo da SDS podržava parlamentarni i demokratski način prenošenja nadležnosti, ali da je provođenje tog procesa na Dodiku.

- Vraćanje nadležnosti je potpuno legitimno, samo je pitanje kako do toga može da se dođe. Ne vidim zašto bi neko zbog toga mogao krivično da odgovara... On (Milorad Dodik) mora da se dogovori sa svojim koalicionim partnerima (SDA, HDZ) da izglasaju to u institucijama. Mi mu želimo uspjeh u tome... Mi ćemo glasati za vraćanje nadležnosti i tako dati svoj doprinos. Nemamo ništa protiv - rekao je Šarović.

Na kraju je zaključio da je ovo najgora atmosfera od Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas.

- Mi smo u dubokoj krizi i ta kriza može biti gora nego što je sada, toga svi trebaju biti svjesni - potcrtao je Šarović.

Članak indeksiran 19.10.2021. Zadnji put osvježen 19.10.2021.

Ocijenjeno u analizi