Raskrinkavanje.ba

Top Danas → Šarović: Podržaćemo vraćanje prenesenih nadležnosti na Srpsku

16.10.2021
Tekst članka

SARAJEVO – Srpska demokratska stranka podržaće vraćanje prenesenih nadležnosti sa nivoa BiH na Republiku Srpsku, izjavio je predsjednik stranke Mirko Šarović.

Šarović je naveo i da će se SDS odazvati i iznijeti svoj stav o veoma važnim pitanjima koja će biti tema posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, SDS se zalaže za izvorni Dejton i uvijek će se zalagati za to da sve nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH treba da u adekvatnoj proceduri budu vraćene pod okrilje Republike Srpske.

“Mi jesmo za izvorni Dejton i sve inicijative treba da se sprovedu na miran način”, rekao je Šarović nakon današnje sjednice Glavnog odbora SDS-a u Istočnom Sarajevu.

Komentarišući najave nekih tužilaca da bude formiran predmet u Tužilaštvu BiH protiv srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Šarović je rekao da su inicijative o vraćanju nadležnosti potpuno legitimne i da je legitimno da neko iz Srpske pokrene inicijativu da se te nadležnosti vrate.

“Ne vidim zašto bi neko zbog toga mogao krivično da odgovara”, dodao je Šarović i naglasio da bi koalicioni partneri trebalo da se dogovore o vraćanju nadležnosti i da će SDS glasati za njihovo vraćanje jer je taj stav ustavan i zakonit.

Šarović je rekao i da je stav SDS-a da opozicija na vanrednim izborima za gradonačelnika Prijedora ima zajedničkog kandidata i da će narednih dana inicirati sastanak sa liderima opozicionih stranaka da bi pokrenuli aktivnosti za te izbore.

Svaki poziv na rat treba da bude najstrože sankcionisan

Lider SDS-a Mirko Šarović izjavio je da najstrože treba sankcionisati svaki poziv na rat bez obzira od koga dolazio.

“Treba da bude sankcionisan pa ma ko bio, bez obzira da li je riječ o nekome iz Frankfurta ili bilo kog drugog mjesta. Nije bitno ime i da li je iz ovog ili onog naroda, treba da bude sankcionisan”, rekao je Šarović osvrćući se na objave konzula BiH u Frankfurtu Admira Atovića koji je putem “Tvitera” pozivao na rat i džihad.

Šarović je dodao da su jedan ljudski život i sloboda svakog čovjeka najznačajniji i da ništa nije vrijedno kao sloboda i mir.

On je ocijenio da je atmosfera i situacija u BiH vrlo loša. “Mir i stabilnost ove zemlje je najvažnija”, poručio je Šarović.

“Sto hiljada Bosanaca s iskustvom rata trenutno živi u Bosni! Municija u Konjicu i Goraždu! Haubice u Travniku! Ručni bacači u Hadžićima! Itd. Uzdaj se u se i u svoje kljuse! Znaju oni da ovo nije šala i da bosanska snaga nije mala maca! Ef. Velić. Allahu Ekber”, napisao je Atović na “Tviteru”, pa kasnije ugasio nalog.

SRNA/NEZAVISNE N.

Članak indeksiran 19.10.2021. Zadnji put osvježen 19.10.2021.

Ocijenjeno u analizi