Raskrinkavanje.ba

TVSA → Šarović: Sve inicijative moraju biti provedene na miran način

17.10.2021
Tekst članka

Nakon današnjeg sastanka Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) predsjednik ove stranke Mirko Šarović konstatovano je da se trenutna politička situacija u zemlji može opisati kao  “najgora atmosfera od Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas”.

– Mi smo u dubokoj krizi i ta kriza može biti i gora nego što je sada, toga svi trebaju biti svjesni – rekao je  Šarović.

Komentirao je najave predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će Republika Srpska povući saglasnost za postojanje Oružanih snaga, Uprave za indirektno oporezivanje i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, te da će otjerati SIPA-u i OSA-u sa teritorije ovog entiteta i osnovati svoju obavještajnu agenciju.

– Svakako nećemo slijediti SNSD u njihovim inicijativama, nego ćemo o svakom od ovih pitanja osnovati svoj poseban stav – ističe Šarović.

Podvukao je da se SDS u svom programu zalaže za izvorni Dejtonski sporazum i u tom smislu ima poptuno jasan izgrađeni stav.

– Uvijek ćemo se zalagati da sve nadležnosti koje su na ovaj ili onaj način prenesene na državu treba da se vrate pod okrilje Republike Srpske. To treba da se desi na isti način kako su i prenesene na državu, a to je u Parlamentu i drugim državnim institucijama, prije svega glasovima SNSD-a – kazao je je Šarović.

Mišljenja je da sve inicijative moraju biti provedene na miran način bez pokušaja destabilizacije države.

Članak indeksiran 19.10.2021. Zadnji put osvježen 19.10.2021.

Ocijenjeno u analizi