SAVET FITOTERAPEUTA: JEDITE GLOG, KAMILICU, NEVEN I BELI LUK!

Izvor/medij: Magično bilje
Ocjena: Pseudonauka
Raskrinkano u: Viralni "savjeti sibirske travarke" ne temelje se ni na kakvim dokazima

Lidija Nestorovna Surina, najbolja ruska fitoterapeutkinja, nikada u životu nije popila nijedan lek

Lidija Nestorovna Surina, najbolja ruska fitoterapeutkinja, nikada u životu nije popila nijedan lek i tvrdi da su glog, kamilica, neven i beli luk bolji od svakog sintetičkog vitamina.
Lidija Nestorovna Surina, slavni ruski biolog, fitoterapeut i travar, rođena davne 1931. godine u Omsku, na jugozapadu Sibira, u porodici doktora i naučnika, Lidija je svoj život posvetila proučavanju lekovitog bilja.
- Pijte čaj od kore vrbe i unećete gotovo sve vitamine, a umesto obične soli koristite morsku so i nerafinisana biljna ulja - samo su neki od njenih mnogobrojnih saveta.
Lidija, koja je 2008. godine proglašena za najbolju isceliteljku u Rusiji, godinama je razvijala svoju filozofiju o odnosu čoveka i prirode, a zajedno sa svojim mužem Viktorom objavila je nekoliko dela u kojima se može naći pregršt zlatnih saveta o lekovitom bilju, ishrani i opštem zdravlju.
U njima Lidija piše da je prednost bilja u odnosu na lekove u tome što se ono prvo formira u živoj ćeliji.
- Volela bih kada bi mlade generacije shvatile vrednost biljaka koje nam rastu pod nogama. Svaki dan jedite glog, neven, kamilicu i beli luk. To će vam više pomoći nego bilo koji sintetički vitamin ili doktor - kaže Lidija i nastavlja:

- Danas se više razboljevamo, jer jedemo mnogo uvozne hrane. Uvozimo i jedemo mnogo banana i pomorandži, čak se i meso uvozi. Samo deset posto od ukupno unete hrane u naš organizam ne treba da bude sa područja na kojem živimo. Ivan Grozni je još 1580. godine rekao: ‘Ako želite da osvojite neku zemlju, donesite im tuđe proizvode!’ E to mi danas sebi radimo! Isto tako, malo ljudi zna i da meso narušava zdravlje želuca jer se dugo vari. Pogledajte životinje - izdržljivost biljojeda je neuporediva sa izdržljivošću grabljivica.

Ova mudra travarka smatra da je ishrana savremenog čoveka puna otpada (gazirana pića, čips, žvake)… Svi oni, tvrdi ona, sadrže aspartam, koji se smatra najopasnijim zaslađivačem modernog doba i koristi se u oko šest hiljada prehrambenih proizvoda.
- Aspartam su izmislili Amerikanci kako biste se ‘navukli’ na te proizvode. Što ga više uzimate, to ga više želite, a on je uzrok mnogih komplikacija. Ako majke koriste te proizvode tokom trudnoće, inteligencija deteta će se smanjiti za petnaest posto. Osim toga, aspartam stvara glavobolju, mučninu, bol u želucu, zamagljen vid, oštećenje govora, bol u zglobovima - kaže Lidija i dodaje: - Počeli smo da konzumiramo i previše belog hleba, iako dobro znamo da on sadrži mnogo manje hranjivih materija od raži. Znate li kada su naši preci jeli beli hleb? Samo nedeljom i za praznike! Ostalo vreme se jeo hleb od celog zrna.
Nestorovna Surina ističe još jednu supstancu koja je veoma važna i koja je, po njoj, lek za intelekt.
- Poznato je da je Napoleon svojoj vojsci davao jod koji je neophodan za pravilan rad štitne žlezde, a ako ona ne radi dobro, razvija se demencija. Većina današnje dece pati od nedostatka joda - teško im je da uče u školi i savladaju nova znanja. Nedostatak joda uzrok je brojnih problema: razdražljivosti, depresije, zaboravnosti, slabe memorije, čestih glavobolja i prehlade, infektivnih bolesti…

Ova čuvena travarka savetuje i da mnogo više jedemo pirevinu.
- Zna se da je mačke i psi jedu pirevinu u proleće kako bi izazvali povraćanje i tako očistili organizam. Ona sadrži silicijum, a silicijum zadržava kalcijum, što znači zaštitu od artritisa, gastritisa, itd. Uzmite gomilu pirevine i kuvajte je deset minuta. Prospite tu vodu pa kuvajte u supi. To je pravi lek za starije osobe, a kalcijum u tabletama ne može da pomogne starim ljudima.
- Zamislite, kupujemo lek pycnogenol koji stranci prave od kore bora. Jedno pakovanje košta hiljadu dvesta rubalja ili šesnaest evra! Pa, pogledajmo malo oko sebe, okruženi smo borovom šumom - objašnjava Lidija.
Foto: tumentoday.ru

Članak indeksiran 27. 02. 2023 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me