Schmidt najavio kada stupa na dužnost visokog predstavnika u BiH: Dobro je da su se SAD vratile. Biden i ja imamo isti cilj

Izvor/medij: Raport
Ocjena: Dezinformacija Ispravljeno
Raskrinkano u: Schmidt nije rekao da je “Dejtonski sporazum sveta obaveza”

Christian Schmidt, predstavnik frakcije CSU u njemačkom Bundestagu i budući visoki predstavnik u BiH kazao je da za njega i Joe Bidena, predsjednika SAD, dejtonski mir je sveta obaveza za stabilnost u Evropi.

“Dobro je da su se SAD vratile. Mi Evropljani ćemo dati naš doprinos bilo na Baltiku ili Balkanu ili bilo gdje drugdje u Evropi i u evropskom susjedstvu, rekao je Schmidt na samitu u Briselu .

Također, zahvalio se Angeli Merkel na njenom angažovanju u BiH i na zapadnom Balkanu, te je zahvalio i SAD na pomoći u uspostavljanju Dejtonskog sporazuma.

“Ni 500 km odavde žive ljudi u jednom predivnom dijelu Evrope koji sanjaju da budu dio Evrope, da žive u miru i da imaju šansu za bolji život. Ja ću 1. augusta stupiti na dužnost visokog predstavnika u Sarajevu u BiH. Zahvaljujem kancelarki i Vladi Njemačke za pojačan interes i inicijative prema zapadnom Balkanu. Svjestan sam težine zadatka koji prihvatam, ali ću koristiti pametne alate koji su mi stavljeni na raspolaganje kroz Dejtonski sporazum”, istakao je on.

Dodaje kako želi dati odlučujući doprinos da u regionu ne izbije nestabilnosti.

“Važna je i politička prisutnost na ovoj poziciji, kako bi se na ovaj način zaštitio i teritorijalni integritet BiH, za koji je kroz razne non-papere proteklih mjeseci više puta dovođen u pitanje. Zločin u Srebrenici je monstruozni genocid, ali postoje i drugi zločini koji moraju ostati u kolektivnom sjećanju svih Evropljana kao upozorenje, zaključio je Schmidt.

Članak indeksiran 29. 06. 2021 Zadnji put osvježen prije 1 godina
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me