Raskrinkavanje.ba

Bosnae → Schmidt: Za mene i Bidena dejtonski mir je sveta obaveza

24.06.2021
Tekst članka

Christian Schmidt, predstavnik CSU-a u njemačkom Bundestagu i budući visoki predstavnik u BiH, rekao je da je za njega i američkog predsjednika Joea Bidena Daytonski mir, o kojem je govorio na summitu u Bruxellesu, sveta obaveza za stabilnost u Europi.

– Dobro je da su se SAD vratile. Mi, Evropljani ćemo dati naš doprinos bilo na Baltiku ili Balkanu ili bilo gdje drugdje u Evropi i u evropskom susjedstvu – rekao je Schmidt

On je u govoru povodom posljednjeg obraćanja Angele Merkel, njemačke kancelarke, zahvalio Merkel na njenom angažiranju u BiH i na zapadnom Balkanu, te je zahvalio i SAD na pomoći u uspostavljanju Dejtonskog sporazuma, prenose “Nezavisne novine”.

– Ni 500 kilometara odavde žive ljudi u jednom predivnom dijelu Evrope koji sanjaju da budu dio Evrope, da žive u miru i da imaju šansu za bolji život. Ja ću 1. avgusta stuputi na dužnost visokog predstavnika u Sarajevu u BiH. Zahvaljujem kancelarki i Vladi Njemačke za pojačan interes i inicijative prema zapadnom Balkanu”, rekao je Schmidt. Dodao je da je svjestan težine zadatka koji prihvata, ali da će u te svrhe koristiti pametne alate koji su mu stavljeni na raspolaganje kroz Dejtonski sporazum.

– Želim dati odlučujući doprinos da u regionu ne izbiju nestabilnosti i zato su mi na raspolaganju izvršne ovlasti ove kancelarije koja je i dalje potrebna”, rekao je Schmidt i dodao da je važna i politička prisutnost na ovoj poziciji, kako bi se na ovaj način zaštitio i teritorijalni integritet BiH, za koji je rekao da je kroz razne non pejpere proteklih mjeseci više puta dovođen u pitanje.

Opisao je zločin u Srebrenici kao užasan genocid i kao upozorenje izjavio da postoje i drugi zločini koji bi trebali ostati u kolektivnom sjećanju svih Europljana.

– Ne samo zbog ovih užasnih iskustava, mi ne smijemo zaboraviti zapadni Balkan, taj ključni region Evrope, naš južni kampus raznolikosti. Naš pogled moramo usmjeriti ka tamo – rekao je Schmidt.

Kao jedan od zadataka za dovođenje regiona u Europu, Schmidt je naveo kako treba graditi međustanice kako bi članstvo u EU postalo stvarnost, a ne utopija.

Članak indeksiran 29.06.2021. Zadnji put osvježen 29.06.2021.

Ocijenjeno u analizi