Raskrinkavanje.ba

Brotnjo → SDA će uskoro zatražiti ukidanje Hercegovine u nazivu države BiH?

17.08.2020
Tekst članka

Hrvati u dolini Neretve i u zapadnoj Hercegovini te Srbi u istočnoj Hercegovini će silom prilika morati stati na politički branik očuvanja pojma Hercegovina kojeg bošnjački minder želi protjerati iz imena države Bosne i Hercegovine i postojbinu ‘masline, kamena i drače’ svesti na jednu marginalnu, teritorijalnu regiju.

Hrvati u dolini Neretve i u zapadnoj Hercegovini te Srbi u istočnoj Hercegovini će silom prilika morati stati na politički branik očuvanja pojma Hercegovina kojeg bošnjački minder želi protjerati iz imena države Bosne i Hercegovine i postojbinu ‘masline, kamena i drače’ svesti na jednu marginalnu, teritorijalnu regiju.
Stolački umnik Rusmir Mahmutćehajić je to slikovito opisao, kao Lika ili Slavonija u Hrvatskoj.
‘Terminološka olakšica’
Hercegovački Bošnjaci govore Bosanskim jezikom, navijaju za Bosnu, članovi su i podržavaju probosanske stranke na tlu svoje pradjedovine. U Titovo doba, u eri komunizma, brastva i jedinstva i Jugoslavije ponosili su se ‘svojom’ Hercegovinom, svojom tadašnjom Republikom, a danas, sve upućuje samo retorički, i neovisnom državom BiH.
U političkoj doktrini i praksi, međutim, sve agresivnije žele promijeniti ime države BiH i u njihovim glavama se već duboko ukorjenilo ime Bosna. I što je još pogibeljnije Bosna je njihova eksluzivna stečevina i vlasništvo, jer Hrvati i Srbi ionako imaju svoje pričuvne domovine i tretiraju se kao gosti i prolaznici, čak i neprijatelji svoje države koju žele iskomadati i iskorijeniti.
Prije nekoliko godina sve se to nametalo dosta stidljivo i sporadično, ali sada je vidljivo kako se samo naizgled radi o ‘terminološkoj olakšici’ kod izgovaranja, u političkoj doktirini SDA i dijela bošnjačkih intelektualaca, čak ortodoksnih Hercegovaca, pojam Bosna je dugoročna odrednica za državu bez imena ‘regije’ Hercegovine.
Na sceni je gađenje zemlje Hrvatima i Srbima. Naime, i oni Hrvati i Srbi koji su rođeni u Bosni, u njoj imaju svoje domove i posjede se u mentalnome sklopu odriču Bosne i bosanstva, jer to Bošnjaci prisvajaju i uvode i uvoze posve neprihvatljive norme koje često odudaraju od naše domicilne tradicije i europskih vrijednosti.
Cilj je Bosna
Bošnjački čelnici, poput Bakira Izetbegovića i dijela intelektualaca sve robusnije rabe termine ‘bosanski Hrvati’ i ‘bosanski Srbi’ svodeći ih na regionalnu, bezopasnu i poslušnu skupinu.
Neupitno je, dakle, da je strateški cilj bošnjačke politike u glavama svoje zajednice na cijelom teritoriju BiH rasprostraniti i udomaćiti pojam Bosna za državu, a totalno satrati Hercegovinu, i zapadnu i istočnu, i dugoročno je svijetu predstaviti samo kao jednu golu zemljopisnu i malo manje povijesnu regiju.
U nekom pogodnom trenutku je onda i za očekivati da SDA sa svojim ideolozima i pristašama pokrene i pitanje promjene naziva države BiH i iz njega protjera Hercegovinu. Da je taj projekt otišao dosta daleko svjedoče i često tragikomične činjenice da se ortodoksni i obrazovani hercegovački Bošnjaci terminološki i pragmatično odriču svoje Hercegovine i da toplo prihvaćaju ‘novi identitet’ i sve što ima dodira s Bosnom.
Kako se približavaju i famozni izbori u Mostaru sve više eruptira ‘bosanski naboj’ kod Bošnjaka u Hercegovini. Oni su formirali ‘patriotski probosanski blok’, ali su svjesno ili naivno podarili Hrvatima i Srbima politički legitimitet da svim silama brane i obrane ‘svoju’ Hercegovinu.
Ako su namjerno htjeli uspjeli su, ne samo Hrvatima i Srbima, dodatno onečistiti Bosnu, nego im ona sada zaudara kao ‘septička jama’, a Sarajevo, kao poželjni glavni grad, je udaljen i omražen više nego nekada i sami Teheran.
-Najbolje bi bilo kad bi sve patriotske i probosanske stranke bile pod istim kišobranom i na jednoj listi, poput papagaja ponavljao je i Salem Marić, predsjednik mostarske organizacije najjače bošnjačke stranke.
Dnevni.ba

Članak indeksiran 22.08.2020. Zadnji put osvježen 22.08.2020.

Ocijenjeno u analizi