SDA iznova pada podrška, SDP-u se gotovo prepolovila: Provedeno ispitivanje popularnosti političkih partija na području Unsko-sanskog kantona

Izvor/medij: Cazin net
Ocjena: Manipulisanje činjenicama Demantirano Lažna vijest
Raskrinkano u: Cazin.net i "redovno godišnje istraživanje" koje ne postoji

SDA iznova pada podrška, SDP-u se gotovo prepolovila: Provedeno ispitivanje popularnosti političkih partija na području Unsko-sanskog kantona

   

U redovnom godišnjem istraživanju provedenom o popularnosti političkih stranaka na području Unsko sanskog kantona, donosimo zanimljive rezultate.

 

Evo tko su najpopularniji i najomraženiji krajiški političari.

U ovom istraživanju donosimo nekoliko zanimljivih nalaza o preferencijama političkih stranaka, percepciji političara i drugim odnosima u političkoj areni.

Odjeci općih izbora još su vidljivi, najviše kod A SDA, ali i kod ostalih stranaka, pa i vodeće SDA što je dovelo do promjene u omjeru snaga politički stranaka u Skupštini kantona.
Gotovo upola manju potporu bilježi Naša stranka koja je bila iznenađenje na izborima 2018., Nezavisni blok je istisnut sa sedme pozicije, a nastavljaju se trendovi pada, odnosno rasta dviju vodećih stranaka.

Da su opći izbori provedeni početkom juna (cijeli USK-a jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), SDA bi i dalje bio relativni izborni pobjednik, no bilježe pad potpore. Bira ih 21 posto ispitanika (prema 28,4 posto iz oktobra 2018.godine), što je manje nego što su osvojili na minulim izborima, ali treći mjesec zaredom potpora im pada. Ova stranka najviše glasača gubi upravo iz svoje vlastite baze, a razlog je odlazak stanovništva u inostranstvo. To je bilo vidljivo i na općim izborima na kojima su izgubili oko 10 000 glasova.

Članica vladajuće koalicije, POMAK, u negativnom trendu je već pet mjeseci, a ovomjesečna izborna potpora im je najslabija još od oktobra prošle godine, a kao glavni razlog ispitanici navode oportunizam rukovodstva koje je u dvije godine promjenilo čak tri političke stranke.

U istom razdoblju i SDP bilježi negativan rast i to drugi mjesec u nizu. 

Na krilima solidnog rezultata iz 2018. sada ih bira 9.7 %  posto ispitnika (prema 10,74 posto iz oktobra prosle godine).

Najveći međumjesečni dobitnik je progresivna lista prof.dr. Mirsada Hadzikadića koja je s potporom od 5.4 posto prvi put postala 5 snaga (prema 2,4 posto početkom novembra 2018.). 
Pretekli su i Našu stranku kojoj se potpora u odnosu na maj 2019. gotovo prepolovila (3.8 % u 2018.godini u odnosu na 1.9 posto iz maja ove godine.). 

Uslijed javnih prepucavanja, optuživanja, stranačkog prljavog rublja i napuštanja stranke NEZAVISNI BLOK je najveći međumjesečni gubitnik. Trenutno ih podržava 1.3% glasača.

Pada potpora i Laburistima, DNZ-u, te DF-u.

Savez za bolju budućnost bira 5,3 posto ispitanika (prema 7.4 posto iz 2018.godine). 
Narod i pravda je tek deveta opcija s 2% posto potpore što je porast od skoro 2 postotna poena više nego u 2018. ali su i dalje ispod cenzusa.

Naša stranka ima ozbiljan problem sa mladima, kao i sa osvježivanjem stranke novim ljudima s obzirom da rukovodstvo stranke čak i uz participiranje u Kantonalnom Parlmentu od 2018. nije uspijelo privući niti jednog novog člana. 

Nezavisni blok je uspio zaustaviti raskol u stranci, ali jos ne pokazuju znakove oporavka. Do izbora moraju konsolidirati stranku i početi raditi na ideji Nezavisnog bloka.

Platforma za progres mora oformiti odbore i početi s radom na terenu da bi uspijeli zadržati popularnost.

Ispitanici političarima i dalje nisu impresionirani, ali najviše ih pozitivno ocjenjuje aktuelnog gradonačelnika, Šuhreta Fazlića.

Aktualni premijer Mustafa Ružnić najčešći je izbor za najpozitivniju političku osobu u Kantonu. Tako misli 25,3 posto ispitanika (prema majskih 15,7 posto), ali ovo je njegov najbolji postotak pozitivnog doživljaja u proteklih sedam mjeseci.

Do izbora 2020 pred liderima stranaka "Ljute Krajine" još je mnogo posla, a oni koji žele prebaciti preko cenzusa, do kraja mjeseca morat će zavrnuti rukave i početi raditi, ili uopće ne upuštati se u već izgubljenu izbornu utrku.

Članak indeksiran 21. 06. 2019 Zadnji put osvježen prije 3 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me