SDA: Vijeće naroda RS treba da postane zakonodavni dom u punom kapacitetu

Izvor/medij: FACE TV
Ocjena: Manipulisanje činjenicama
Raskrinkano u: Dnevni Avaz saopštenje SDA iz 2018. godine u dva članka predstavio kao aktuelno

Pravo rješenje je, a to će SDA i predložiti, da se u zaštitu vitalnog nacionalnog interesa uvedu simetrični mehanizmi u oba doma parlamenata bh. entiteta, navedeno je u saopćenju

Stranka demokratske akcije (SDA) je izdala saopćenje u kojem je navela da će predložiti da se u zaštitu vitalnog nacionalnog interesa uvedu simetrični mehanizmi u oba doma parlamenta bh. entiteta, te da je to pravo rješenje i da će to predložiti.

- SDA odbacuje i cijeni vrlo neodgovornom izjavu i prijetnju Milorada Dodika da će entitet RS, ukoliko ne bude popunjen Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, pristupiti ustavnim promjenama i ukinuti Vijeće naroda RS.

Iako nepopunjen, Klub Srba u Federalnom parlamentu vrši svoju ustavnu ulogu, a Vijeće naroda RS, iako popunjeno, zbog poslovničkih smicalica u Ustavnom sudu RS, nije u mogućnosti vršiti svoju ulogu.

Zbog toga će SDA tražiti ukidanje poslovničkih prepreka. Pravo rješenje je, a to će SDA i predložiti, da se u zaštitu vitalnog nacionalnog interesa uvedu simetrični mehanizmi u oba doma parlamenata bh. entiteta. Vijeće naroda RS treba da postane zakonodavni dom u punom kapacitetu kao što je to i Dom naroda u Parlamentu Federacije BiH - navodi se u saopćenju iz SDA.

Članak indeksiran 22. 03. 2022 Zadnji put osvježen prije 4 mjeseca
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me