Raskrinkavanje.ba

Poskok → Šef turske svemirske agencije tvrdi da oružje za izazivanje potresa postoji: “To je kao kolac, unutra nema nikakvog eksploziva”

26.02.2023
Tekst članka

Šef turske svemirske agencije Serdar Hussein Yildirim na jednom naučnom izlaganju iznio je poprilično šokantnu tvrdnju o oružju sposobnom da izazove zemljotrese.

On je rekao da postoje sistemi naoružanja koji rade po principu lansiranja dugačkih metalnih stubova iz svemira, koji se onda zabijaju duboko u zemlju i izazivaju zemljotrese:

“Ne možete ništa da uradite u prostoru od svemira do Zemlje. Posebno u zemljama poput nas. Ništa! Dozvolite mi da vam dam primjer. Kažem ovo jer sam vidio kako rade na takvom sustavu naoružanja, a ono je vrlo jednostavno”, tvrdi Yildirim, prenosi Klix.

On je takvo oružje usporedio sa stupovima ulične rasvjete, visokih osam do deset metara. “Unutar njih nema nikakvog eksploziva, ali to je metalna šipka napravljena od tvrdog materijala legure Titaniuma. Stavili su u satelit određenu količinu, a onda ih ciljaju i lansiraju na Zemlju”, pojašnjava.

 

 

Yildirim je još jednom podcrtao da je riječ o oružju nezamislive snage od koje jednostavno nema obrane.

“To je kao kolac, oštar vrh. Na primjer, ne daj Bože, negdje da padne, nećemo sada da imenujemo scenario katastrofe, ali čim padne na zemlju prodire do pet kilometara duboko u zemlju. To se dešava veoma brzo i stvara zemljotres magnitude 7-8 stupnjeva. Uslijed udara sve što se tamo nalazi biće uništeno. Vidite, ovdje nema oružja, nema eksploziva, nema bombi, ništa slično. Ali postoji takva sila koja dolazi iz svemira i nemate šanse da je vidite, zaustavite ili da se obranite”, dodao je.

Nije poznato da li su ove njegove tvrdnje povezane s potresom koji je Tursku pogodio 6. veljače ove godine, a koji je iza sebe ostavio pustoš i preko 50 tisuća poginulih.

Znanstvene tvrdnje o postojanju ovakvih sustava za sada nisu službeno poznate.

Članak indeksiran 03.03.2023. Zadnji put osvježen 03.03.2023.

Ocijenjeno u analizi