Raskrinkavanje.ba

Je li šef turske svemirske agencije potvrdio postojanje oružja koje izaziva zemljotrese?

Brojni portali objavili su izjavu predsjednika Turske svemirske agencije Serdara Husseina Yildirima da postoji oružje koje izaziva zemljotrese, bez napomene da se radi o starom obraćanju i da je u pitanju koncept naoružanja. 

Foto: Screenshot

Na "zavjerološkom" portalu Epoha 20.2.2023. godine objavljen je članak u kojem se navodi da je šef Turske svemirske agencije Serdar Hussein Yildirim rekao da postoji oružje koje može umjetno izazvati zemljotres.  

Turska tvrdi da tektonsko oružje iz svemira može izazvati potres

Potresi magnitude 7-8 po Richteru mogli bi se umjetno izazvati, rekao je šef Turske svemirske agencije Serdar Hussein Yildirim. Prema njegovim riječima, rekao je u prijenosu lokalnog TV kanala, to bi zahtijevalo da se na Zemlju sa satelita pošalju velike titanijske šipke, prodru do dubine od 5 km i izazovu potres.

Postoje ratni sateliti koji mogu poslati 10-metarske šipke od legure titana iz svemira do bilo koje mete, prodrijeti 5 kilometara duboko u Zemlju i izazvati potres magnitude 7-8 po richteru, rekao je šef agencije.

U članku se navodi da su "uoči katastrofe u Turskoj zatvorena diplomatska predstavništva Kanade, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Nizozemske i Švedske" te da su "nekoliko sekundi prije jakih naknadnih potresa u Turskoj mnogi vidjeli kratke bljeskove – nešto poput lokalnog sjevernog svjetla". 

Na portalu Kurir 25.2.2023. godine objavljen je članak u kojem su citrine izjave šefa Turske svemirske agencije iz kratkog videoisječka koji je prenesen s Twittera. Članak je objavljen pod naslovom: 

ŠEF TURSKE SVEMIRSKE AGENCIJE ŠOKIRAO IZJAVOM: Postoji oružje koje izaziva zemljotrese, iz svemira se bacaju bandere OD TITANIJUMA

U članku se navodi da je Yildirim kazao da postoje sistemi naoružanja koji rade na principu lansiranja dugačkih metalnih stubova iz svemira koji se zabijaju duboko u zemlju i tako izazivaju zemljotrese. 

(...) Kažem ovo jer sam video kako rade na takvom sistemu naoružanja, a ono je vrlo jednostavno. Znate one stubove ulične rasvete na ulicama. Slični su ovim stubovima, visoki oko 8-10 metara. Metalne šipke. Unutar šipke nema ničega, nema eksploziva, ničega, ali to je metalna šipka napravljena od tvrdog materijala legure titanijuma. Stavili su ih u satelit. Određenu količina. A onda ih ciljaju i lansiraju na Zemlju.

U nastavku članka naveden je i drugi dio izjave:

To je kao kolac, oštar vrh. Na primer, ne daj Bože, negde DA padne, nećemo sada da imenujemo scenario katastrofe, ali čim padne na zemlju prodire do 5 kilometara duboko u zemlju. To se dešava veoma brzo i stvara zemljotres magnitude 7-8 stepeni. Usled udara sve što se tamo nalazi biće uništeno. Vidite, ovde nema oružja, nema eksploziva, nema bombi, ništa slično. Jednostavan sub. Ali postoji takva sila koja dolazi iz svemira i nemate šanse da je vidite, zaustavite ili da se odbranite", rekao je Jildirim.

U članku je podijeljen i tweet objavljen 21.2.2023. godine u kojem je videosnimak govora šefa Turske svemirske agencije s titlovima na engleskom jeziku. Tvrdnje da je turski zvaničnik govorio o oružju koje umjetno izaziva zemljotres prenesene su u 36 medija na našem govornom području. 

U pojedinim verzijama članaka dodata je rečenica u kojoj se navodi da ne postoje naučne tvrdnje o ovakvoj vrsti oružja, kao i da nije poznato da li se Yildirimova izjava odnosi na razorne zemljotrese koji su prije nekoliko sedmica pogodili Tursku. 

Šta su činjenice?

Serija razornih zemljotresa u kojima je stradalo više od 50.000 ljudi pogodila je 6. februara 2023. godine dijelove Turske i Sirije. Veliki broj spasilačkih ekipa danima je radio na izvlačenju preživjelih iz ruševina, a međunarodne organizacije i države intenzivno su slale humanitarnu pomoć za preživjele. Stravične slike ruševina i izvještaji o preživjelima iz zemljotresima pogođenih područja brzo su obišle svijet. 

Uporedo s izvještajima o zemljotresu, u pojedinim medijima i na društvenim mrežama cirkulisao je i veliki broj dezinformacija i lažnih vijesti, o kojima je pisalo i Raskrinkavanje (1, 2, 3, 4, 5). U "zavjerološkim" krugovima širene su lažne tvrdnje da je zemljotres vještački izazvan te da se radi o napadu na Tursku, čime se Raskrinkavanje također bavilo (1, 2, 3).

Videosnimak u kojem predsjednik Nacionalne svemirske agencije Turske Serdar Hussein Yildirim govori o metalnim šipkama koje mogu izazvati zemljotres najprije se dijelio u medijima na turskom i engleskom govornom području. Njegove izjave dovođene su u "zavjerološki" kontekst koji uključuje tvrdnje da je zemljotres koji je pogodio dijelove Turske i Sirije vještački izazvan i da predstavlja napad na Tursku.

Videosnimak govora šefa Turske svemirske agencije ustvari je isječak iz obraćanja emitovanog uživo 4. novembra 2021. na YouTube kanalu Stratejik Düşünce Enstitüsü (tur. Institut za strateško razmišljanje). 

Nakon što su njegove tvrdnje iz videosnimka, objavljene i na portalima u regionu, postale viralne u člancima i objavama na društvenim mrežama, u kojima su povezivane sa zemljotresima u Turskoj i Siriji, Yildirim je demantovao da je govorio o oružju koje je moglo uzrokovati zemljotrese u Turskoj. On je na svom Twitter profilu 15. februara 2023. godine naveo da je videosnimak pogrešno protumačen. 

Mnogo je pitanja o videu koji već nekoliko dana kruži društvenim mrežama. Ovaj kratki videoisječak je s konferencije koju sam davno održao u jednom strateškom institutu. Tada sam govorio o sistemu oružja koji može uništiti jedan grad kada se rasporedi i koristi u Zemljinoj orbiti.

U nastavku je pojasnio: 

Ovaj sistem oružja nema funkciju kao što je pokretanje linija rasjeda ili stvaranje tektonskih potresa. Dakle, to nema nikakve veze s katastrofom u Marašu [grad u Turskoj]. Ne želim da budem pogrešno shvaćen. Efekat ovog oružja uporediv je s udarom meteorita.

Koncept oružja koje se bazira na ispuštanju metalnih šipki s velike visine, o kojem je šef Turske svemirske agencije govorio u videosnimku iz 2019. godine, odgovara opisu tzv. projekta "Thor", o kojem je pisao portal Business Insider u članku 4.2.2019. 

Ovaj koncept podrazumijeva snop metalnih šipki veličine telefonskog stuba koje bi bile lansirane u orbitu i koje bi pri padu na zemlju dostizale brzinu do deset puta veću od brzine zvuka. Prema konceptu, ove šipke bačene iz svemira prodirale bi duboko u zemlju, uništavajući pri tome čvrste bunkere i tajne podzemne prostorije. Eksplozija koju bi izazvao ovakav udar bila bi jednaka eksploziji nuklearnog oružja. U članku je navedeno i da se radi o konceptu čija bi izvedba bila preskupa.  

Raskrinkavanje je ranije pisalo o navodima da su nedavni zemljotresi u Turskoj i Siriji vještački izazvani. Tako smo 9. februara analizirali teoriju zavjere da su ovi zemljotresi posljedica djelovanja HAARP-a ili osveta NATO alijanse Turskoj jer je želi napustiti, dok su u analizi 28. februara demantovane slične tvrdnje. Objave u kojima se zatvaranje konzulata u Istanbulu, prisustvo američkog ratnog broda na ulazu u Bosfor ili tweet Nizozemca Franka Hoogerbeetsa predstavljaju kao "dokazi" za insinuacije da su potresi bili vještački izazvani ocijenili smo kao teoriju zavjere i manipulisanje činjenicama.

Shodno činjenicama, navode da šef Turske svemirske agencije tvrdi da postoji oružje koje uzrokuje zemljotrese, bez napomene da se radi o ranijoj izjavi i da se ne odnosi na nedavne zemljotrese u Turskoj i Siriji, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama

Napomena: 

10.3.2023: Portal Jajce online i B92 su ispravili netačne navode u člancima te im dodajemo i  ocjene ispravljeno.

8.3.2023: Portali Bosna info, Informer i Dnevnik (.ba) su ispravili netačne navode u člancima pa im dodajemo i ocejene ispravljeno.

7.3.2023: Portali Source, Hayat i Oslobođenje su ispravili netačne navode u člancima pa im dodajemo i ocjene ispravljeno.

6.3.2023: Portali Kurir, Srbija danas i Fer su ispravili netačne navode u člancima pa im dodajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

B 92: Šef svemirske agencije: Video sam kako rade na oružju za izazivanje zemljotresa, nezaustavljivo je VIDEO

Šef turske svemirske agencije Serdar Husein Jildirim izneo je šokantnu tvrdnju o oružju sposobnom da izazove zemljotrese.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Bijeljina Press: Šef svemirske agencije: Video sam kako rade na oružju za izazivanje zemljotresa, nezaustavljivo je

Šef turske svemirske agencije Serdar Husein Jildirim izneo je šokantnu tvrdnju o oružju sposobnom da izazove zemljotrese.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Borba (.info): Video sam kako rade na oružju, za izazivanje zemljotresa, nezaustavljivo je!

Šef turske svemirske agencije Serdar Husein Jildirim izneo je šokantnu tvrdnju o oružju sposobnom da izazove zemljotrese.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Vijest.ba: Šef turske svemirske agencije: Oružje za izazivanje zemljotresa postoji

Šef turske svemirske agencije Serdar Husein Jildrim (Hussein Yildirim) na jednom naučnom izlaganju iznio je poprilično šokantnu tvrdnju o oružju sposo...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Srbija danas (.rs): ŠOK TVRDNJA ŠEFA TURSKE SVEMIRSKE AGENCIJE: Postoji oružje koje može da izazove zemljotrese (VIDEO)

Rade po principu lansiranja dugačkih metalnih stubova iz svemira, koji se onda zabijaju duboko u zemlju i izazivaju zemljotrese.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Radio-televizija Vojvodine: Šef turske svemirske agencije izneo šokantnu tvrdnju o oružju sposobnom da izazove zemljotrese: Lansiraju metalne stubove iz svemira (VIDEO)

ISTANBUL - Šef turske svemirske agencije serdar Husein Jildirim izneo je šokantnu tvrdnju o oružju sposobnom da izazove zemljotrese. video icon

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Informer: TRAGEDIJA U TURSKOJ INSCENIRANA?! ŠEF TURSKE SVEMIRSKE AGENCIJE ŠOKIRAO TVRDNJAMA! Video sam kako rade na oružju za izazivanje zemljotresa (VIDEO)

Šef turske svemirske agencije Serdar Husein Jildirim izneo je šokantnu tvrdnju o oružju sposobnom da izazove zemljotrese.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Info Drina: Šef svemirske agencije: Vidio sam kako rade na oružju za izazivanje zemljotresa, nezaustavljivo je

Šef turske svemirske agencije Serdar Husein Jildirim izneo je šokantnu tvrdnju o oružju sposobnom da izazove zemljotrese.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 26.02.2023

Novi: ŠEF TURSKE SVEMIRSKE AGENCIJE ŠOKIRAO IZJAVOM: Postoji oružje koje izaziva zemljotrese, iz svemira se bacaju bandere OD TITANIJUMA

Šef turske svemirske agencije serdar Husein Jildirim iznio je šokantnu tvrdnju o oružju sposobnom da izazove zemljotrese.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Kosova Info: Šef turske svemirske agencije: Oružje za izazivanje zemljotresa postoji

Šef turske svemirske agencije Serdar Husein Jildrim (Hussein Yildirim) na jednom naučnom izlaganju iznio je poprilično šokantnu tvrdnju o oružju sposo...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Glas Javnosti: LUDA TEORIJA! ŠEF TURSKE SVEMIRSKE AGENCIJE ŠOKIRAO: Postoji oružje koje IZAZIVA ZEMLJOTRESE! Iz svemira se bacaju STUBOVI od titanijuma!

Šef turske svemirske agencije serdar Husein Jildirim izneo je šokantnu tvrdnju o oružju sposobnom da izazove zemljotrese.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Novi Konjic: Šokantne tvrdnje: Oružje za izazivanje zemljotresa postoji

Serdar Hussein Yildirim, šef turske svemirske agencije, na jednom naučnom skupu iznio je šokantne tvrdnje o navodnom oružju koje je sposobno izazvati...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Tuzla info: Šokantna tvrdnja šefa turske svemirske agencije: “Oružje za izazivanje zemljotresa postoji”

Šef turske svemirske agencije Serdar Hussein Yildirim na jednom naučnom izlaganju iznio je poprilično šokantnu tvrdnju o oružju sposobnom da izazove z...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 26.02.2023

Poskok: Šef turske svemirske agencije tvrdi da oružje za izazivanje potresa postoji: “To je kao kolac, unutra nema nikakvog eksploziva”

Šef turske svemirske agencije Serdar Hussein Yildirim na jednom naučnom izlaganju iznio je poprilično šokantnu tvrdnju o oružju sposobnom da izazove z...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Tuzlanski: Šokantna tvrdnja šefa turske svemirske agencije: Oružje za izazivanje zemljotresa postoji

Šef turske svemirske agencije Serdar Hussein Yildirim na jednom naučnom izlaganju iznio je poprilično šokantnu tvrdnju o oružju sposobnom da izazove z...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Jajce-online: Šef turske svemirske agencije: Oružje za izazivanje zemljotresa postoji

Šef turske svemirske agencije Serdar Hussein Yildirim na jednom naučnom izlaganju iznio je poprilično šokantnu tvrdnju o oružju sposobnom da izazove z...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 26.02.2023

BH Vijesti: ŠOKANTNA TVRDNJA: Šef turske svemirske agencije: Oružje za izazivanje zemljotresa postoji

Jildirim je još jednom podcrtao da je riječ o oružju nezamislive snage od koje jednostavno nema odbrane

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Source.ba: Šef turske svemirske agencije: Oružje za izazivanje zemljotresa postoji

Šef turske svemirske agencije Serdar Husein Jildrim (Hussein Yildirim) na jednom naučnom izlaganju iznio je poprilično šokantnu tvrdnju o oružju sposo...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Hayat: ŠEF TURSKE SVEMIRSKE AGENCIJE IZNIO ŠOKANTNE TVRDNJE: ORUŽJE ZA IZAZIVANJE ZEMLJOTRESA POSTOJI

Šef turske svemirske agencije Serdar Hussein Yildirim na jednom naučnom izlaganju iznio je poprilično šokantnu tvrdnju o oružju sposobnom da izazove z...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Sandzaklive: Šef turske svemirske agencije: Oružje za izazivanje zemljotresa postoji

Šef turske svemirske agencije Serdar Hussein Yildirim na jednom naučnom izlaganju iznio je poprilično šokantnu tvrdnju o oružju sposobnom da izazove z...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 26.02.2023

Centralna: OPASNE TVRDNJE: Šef turske svemirske agencije tvrdi da oružje za izazivanje potresa postoji

Šef turske svemirske agencije Serdar Hussein Yildirim na jednom naučnom izlaganju iznio je poprilično šokantnu tvrdnju o oružju sposobnom da izazove z...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Cazin.ba: Šef turske svemirske agencije: Oružje za izazivanje zemljotresa postoji

Šef turske svemirske agencije Serdar Hussein Yildirim na jednom naučnom izlaganju iznio je poprilično šokantnu tvrdnju o oružju sposobnom da izazove z...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Bosna Info: Na rubu nauke: Šef turske svemirske agencije tvrdi da postoji oružje za izazivanje zemljotresa, izgleda kao ulična rasvjeta

Serdar Hussein Yildirim, šef turske svemirske agencije, na jednom naučnom skupu iznio je šokantne tvrdnje o navodnom postojanju oružja koje je sposobn...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Biznis CG: Šef turske svemirske agencije: Oružje za izazivanje zemljotresa postoji

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Avaz: Šef turske svemirske agencije: Oružje za izazivanje zemljotresa postoji

Jildirim je još jednom podcrtao da je riječ o oružju nezamislive snage od koje jednostavno nema odbrane

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Srbija Javlja: ШЕФ ТУРСКЕ СВЕМИРСКЕ АГЕНЦИЈЕ ШОКИРАО ИЗЈАВОМ: Постоји оружје које изазива земљотресе, незаустављиво је (ВИДЕО)

Шеф турске свемирске агенције сердар Хусеин Јилдирим изнео је шокантну тврдњу о оружју способном да изазове земљотресе.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Oslobođenje: (VIDEO) Šokantne tvrdnje iz Turske - Visoki zvaničnik: Oružje za izazivanje zemljotresa postoji

To je kao kolac, oštar vrh, rekao je Yildirim

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Webtribune: Turski naučnik ipak potvrdio šokantno saznanje: „Video sam kako rade na oružju za izazivanje zemljotresa“ – VIDEO

Šef turske svemirske agencije Serdar Husein Jildirim izneo je šokantnu tvrdnju o oružju sposobnom da izazove zemljotrese.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Dnevnik.ba: Šef turske svemirske agencije tvrdi da oružje za izazivanje potresa postoji: "To je kao kolac, unutra nema nikakvog eksploziva"

Šef turske svemirske agencije Serdar Hussein Yildirim na jednom naučnom izlaganju iznio je poprilično šokantnu tvrdnju o oružju sposobnom da izazove z...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Dnevni Žurnal: “Video sam kako rade na oružju za izazivanje zemljotresa”

Šef turske svemirske agencije Serdar Husein Jildirim izneo je šokantnu tvrdnju o oružju sposobnom da izazove zemljotrese.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 20.02.2023

Epoha: Turska tvrdi da tektonsko oružje iz svemira može izazvati potres

Potresi magnitude 7-8 po Richteru mogli bi se umjetno izazvati, rekao je šef Turske svemirske agencije Serdar Hussein Yildirim. Prema njegovim riječim...

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Bild: Šef turske svemirske agencije: Postoji oružje za izazivanje potresa, vidio sam ga

Yildirim je još jednom naglasio da je riječ o oružju nezamislive snage od kojeg jednostavno nema obrane.

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 25.02.2023

Fer portal: Šef turske agencije: Oružje iz svemira izaziva zemljotrese

Šef turske svemirske agencije serdar Husein Jildirim iznio je šokantnu tvrdnju o oružju sposobnom da izazove zemljotrese.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 26.02.2023

Senzor: Šef turske svemirske agencije: Oružje za izazivanje zemljotresa postoji

Šef turske svemirske agencije Serdar Husein Jildrim (Hussein Yildirim) na jednom naučnom izlaganju iznio je poprilično šokantnu tvrdnju o oružju sposo...

 • Manipulisanje činjenicama