Fotografija saobraćajnice iz Libana ne prikazuje konvoj pomoći za Siriju

Na društvenim mrežama dijele se fotografije saobraćajne gužve iz Libana za koje se netačno tvrdi da predstavljaju konvoj pomoći koji iz ove zemlje ide za Siriju.

Foto: Screenshot Facebook stranice Maher Barakea

Na Facebook stranici Nema snage niti moći osim kod Allaha Dž.š 11.2.2023. godine objavljena je fotografija koja prikazuje kolonu vozila na cesti koja prolazi kroz pustinju. U opisu fotografije navedeno je da “kolona pomoći iz Libana ide ka Siriji”. Objava je zabilježila više od 7.500 interakcija.

Ista fotografija, uz tvrdnje da prikazuje kolonu pomoći koja iz Libana ide ka Siriji, dijeljena je na društvenim mrežama Facebook i Twitter uz različite opise. Veliki broj objava sadrži sljedeći opis:

Ovo je najveći šamar  SAD, NATo i EU, ne davaocima pomoći deci Sirije - kolona humanitarne pomoći za Siriju iz Libana. Možete imati i novac i medije i oružje. Time uplašite ili kupite samo govna. Srce nikada kupiti ne možete. E ovo je to srce. Srce humanosti i ljubavi prema čoveku

U nekim objavama navodi se i to da su “napokon i sankcije ukinute, bar privremeno”.

Šta su činjenice?

Serija razornih zemljotresa 6. februara 2023. godine pogodila je dijelove Turske i Sirije. Broj žrtava premašio je 33.000, a veliki broj spasilačkih ekipa iz različitih zemalja i dalje nastoji pomoći preživjelima koji su zatrpani u ruševinama. Međunarodne humanitarne organizacije širom svijeta prikupljaju i dostavljaju pomoć u zemljotresom zahvaćena područja. 

Do komplikacija pri isporuci pomoći u područje sjeverne Sirije došlo je zbog 12-godišnjeg rata koji se vodi između opozicionih snaga i sirijske vlade koju predvodi Bashar al-Assad. Teritorija je zbog toga podijeljena na dijelove koje kontrolišu opozicione snage i dijelove pod kontrolom al-Asadove vlade, koja je pod sankcijama SAD-a i evropskih zemalja. Čak i prije razornog zemljotresa dostavljanje pomoći u svim dijelovima ratom pogođene Sirije bilo je otežno zbog političkih i logističkih izazova. 

Zbog toga je prvi UN-ov konvoj pomoći na područje koje kontrolišu sirijske opozicione snage stigao četiri dana nakon zemljotresa, 10. februara 2023, što je jedina pomoć UN-a koja je do tada stigla na ovo područje. Ovom isporukom okončan je trodnevni period u kojem nikakva međunarodna pomoć nije stigla u područja sjeverne Sirije.

Do tada su u područja koja kontroliše sirijska vlada već stigli konvoji pomoći iz Irana, Iraka, Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana, Egipta, Indije i Venecuele. Lebanon, odnosno šiitski pokret Hezbollah, također je 12. februara 2023. iz te zemlje poslao konvoj pomoći od 23 kamiona u Siriju. Ipak, netačne su tvrdnje da fotografija koja se dijeli na društvenim mrežama prikazuje konvoj pomoći iz Libana za Siriju.  

U članku turskog portala za provjeru činjenica Teyit objavljenom 12.2.2023. navodi se da je fotografija djelo libanskog fotografa Mahera Barakea. Na Facebooku je objavljena 10.2.2023, a kako je navedeno u opisu, predstavlja saobraćajnu gužvu u lebanonskoj oblasti Dahr al-Baydar. Barake je, kako se navodi, dao izjavu za palestinski portal za provjeru činjenica Kashif u kojoj je negirao da fotografija predstavlja konvoj pomoći iz Libana za Siriju. 

Ovo nije prvi put da se autentični snimci i fotografije nastali na nekom drugom području predstavljaju kao aktuelni snimci iz Turske i Sirije. Nakon razornih potresa dijelile su se fotografije i snimci za koje se lažno tvrdilo da prikazuju stvarnost u ovim područjima (1, 2, 3). Raskrinkavanje je ranije pisalo da nakon kriznih situacija dolazi do širenja vala dezinformacija te se ovakve fotografije ili snimci koriste kako bi privukli klikove i povećali broj pratitelja/ki na društvenim mrežama. Korisnici/e ovih mreža, motivisani/e empatijom, dijele ovakve sadržaje u nastojanju da podignu svijest o razmjerima tragedije. Misleći da tako pomažu žrtvama, oni ustvari samo doprinose vidljivosti stranica i profila koji dijele dezinformativne sadržaje. Više o načinu na koji profili i stranice koriste empatiju te načinima na koje se može pomoći žrtvama čitajte na linku

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje stranice Nema snage niti moći osim kod Allaha Dž.š da objavljena fotografija prikazuje konvoj pomoći koji iz Libana ide za Siriju ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostala prenošenja dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 17. 02. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 7 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Demencija, rak i kokain: Dezinformacije o štetnostima šećera

Društvenim mrežama širi se kompilacija tvrdnji o navodnim štetnostima konzu...

Dezinformacija Pseudonauka
Lažna vijest
Direktno gledanje u sunce nije bezopasno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak u kome se iznose netačne i opasne tv...

Lažna vijest Dezinformacija Pseudonauka
Lažna vijest
Berlinski grafit “kanibala” Zelenskog ne postoji

Na društvenim mrežama dijeli se screenshot izmišljenog članka Deutsche Well...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me