SENZACIONALNO OTKRIĆE! Kopali duboko u zemlju, a onda pronašli muški polni organ!

Izvor/medij: Alo
Ocjena: Klikbejt Dezinformacija
Raskrinkano u: Predstavljanje arheološkog otkrića kao seks-igračke

Ovakav nalaz još nije viđen u Bosni!

Austrijski i bosanskohercegovački arheolozi, koji su proteklih mesec dana istraživali praistorijska područja oko Zenice, pronašli su na lokalitetu Kopila glinenu figuricu koju smatraju senzacionalim otkrićem.

"Imali smo sreću da, pored uobičajenih nalaza koji se mogu pronaći unutar naselja - posuda, oruđa, oružja, na kraju istraživanja na lokalitetu Kopila pronađemo i glinenu figuricu antropomorfne predstave, sa muškim polnim organom i predstavom lica i jako šematizovanom", rekao je za Fenu dr Mario Gavranović, zamenik direktora Instituta za evropsku i orijentalnu arheologiju Austrijske akademije nauka iz Beča, koja je finansirala istraživanja.

Arheolozi, otkriće
Arheolozi, otkriće, Foto: pixabay
 

Dodaje da je iznenađenje bilo veliko, jer takav nalaz nije poznat na području srednje Bosne, prenosi Fena.

"Reč je o senzaciji jer je to nešto novo. Kao da nam se sada otvorio i neki novi prozor u prošlost", istakao je Gavranović i izrazio uverenje da će figurica otkriti neke nove spoznaje o životu tadašnjeg čoveka.

"Kroz nju ćemo samo saznati o svakodnevnom životu tih ljudi, ali i o njihovim kultovima, verovanjima, a možda čak i religiji. Figurica nema nikakvu praktičnu namenu, već je napravljena iz nekog verovanja", smatra je Gavranović.

Podseća da je figurina zanimljiva i zbog toga što istorijski period kojim se oni bave, bronžano i gvozdeno doba, ima potpuni nedostatak figuralnih predstava.

"Sav ukras koji poznajemo iz tog perioda je geometrijski, šematizovan, apstraktan... Međutim, ova figurica govori o tome da je i tada itekako bilo svesti o predstavi čoveka u nekom prenesenom obliku", ističe Gavranović.

On napominje da novootkrivena figurina još nije potpuno ni očišćena pa će tek potpuna saznanja o njoj dobiti njenih nakon dodatnih analiza.

"Ona verovatno na sebi ima i masku. Znači da, kao što sam već rekao, zalazimo u neki deo gde je reč o kultovima i verovanju", dodaje Gavranović.

Slične predstave pronađene su, napominje on, još samo u severozapadnoj Bosni, u naselju Ripač kod Bihaća.

"Tamo je pronađeno 10-ak figurina, ali nijedna od tih njih nije kao ova sa Kopila. Figurine iz Bihaća rađene su na jedan potpuno drugi način i više su šematizovane, dok je figurina sa Kopila više atropomorfna i sa preciznije određenim polnim karakteristikama", kaže mr Edin Bujak sa Filozofskog fakulteta iz Sarajeva.

Figurina sa Kopila sama po sebi svedok je i jednog vremena, jer su ranija otkrića, podseća Bujak, predstavljala isključivo ženske figure.

 

"Za vreme neolita bile su karakteristične figurine žena, odnosno kult Velike majke. Sada imamo figurinu muškarca. Možda to govori o načinu života i nekim promenama, sada dominaciji muškarca nad ženom. Jer, bronzano i gvozdeno doba potpuno su drugi svet u odnosu na starije periode neolita, kada je žena imala veću ulogu u porodici", objašnjava Bujak.

Iskopavanja oko Zenice završavaju se danas, a svi nalazi, pronađeni u proteklih mesec dana na gradinama u naselju Gradišće i Kopilo, Gavranović će prezentovati na Evropskom skupu arheologa u Bernu.

Članak indeksiran 25. 10. 2019 Zadnji put osvježen prije 6 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me