Šestogodišnjak iz RS-a sreću ilustrirao crtežom sa srpskom zastavom pored srebreničkih tabuta

Izvor/medij: Banjaluka IN
Ocjena: Demantirano
Raskrinkano u: "Avaz": Monah koji je umro prije 25 godina "širi mržnju na Facebooku"

Dječak je nacrtao sebe i svog prijatelja sa šajkačama na glavama, zagrljene s prijateljicom. U ruci drži zastavu Republike Srpske. Njih troje, što ilustrira i crtež, nasmijani stoje pored brojnih tabuta

Svake godine prije 11. jula, kada se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici, iz manjeg bh. entiteta stižu nacionalne poruke. Ovoga puta sve je preduhitrio otac Pajsije, kojeg u RS smatraju za jednog od najznačajnijih i najuvaženijih svetogorskih staraca 20. stoljeća.

 

Ovaj pravoslavni hrišćanski monah dično je objavio fotografiju jednog šestogodišnjaka, ponosan što je budući školarac crtežom opisao da se osjeća sretnim pored zelenih tabuta, odnosno mezarja u Srebrenici, prenosi Avaz.

 

Dječak je nacrtao sebe i svog prijatelja sa šajkačama na glavama, zagrljene s prijateljicom. U ruci drži zastavu Republike Srpske. Njih troje, što ilustrira i crtež, nasmijani stoje pored brojnih tabuta.

 

crtez

 

Svoju sreću pokazao je pričom koju, očito, najviše sluša u kući. Toliko mržnje prema budućim školskim prijateljima koji se ne zovu kao on u samo nekoliko poteza olovkom...

 

A za to je od „najznačajnijih i najuvaženijih svetogorskih staraca“ već dobio odličje viteza.

 

- Na ovako svečan dan, imam čast da s vama podijelim divan umjetnički rad autora predškolskog uzrasta o temi „Sreća“. Dok su njegovi drugovi kao inspiraciju izabrali judojevrejske motive Pokemona i paganske, šizofreničke podvale Nindža kornjača, ovaj budući vitez pravoslavlja je izabrao da živo opiše proslavu oslobođenja vjekovno srpske Srebrenice i time sebi već u ranoj mladosti osigurao mjesto u carstvu nebeskom - objavio je na Facebooku otac Pajsije.

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

Napomena

Portal "Banjaluka in" objavio je demantij prvobitno objavljene vijesti (LINK) te je članak u skladu sa tim dobio ocjenu demantirano.

 

Članak indeksiran 21. 05. 2018 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me