Šestogodišnjak iz RS sreću ilustrirao crtežom sa srpskom zastavom pored srebreničkih tabuta

Izvor/medij: Avaz
Ocjena: Pristrasno izvještavanje Lažna vijest
Raskrinkano u: "Avaz": Monah koji je umro prije 25 godina "širi mržnju na Facebooku"

Svake godine prije 11. jula, kada se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici, iz manjeg bh. entiteta stižu nacionalne poruke. Ovoga puta sa Facebook profila pod imenom otac Pajsije objavljen je crtež dječaka predškolskog uzrasta.

Dječak je nacrtao sebe i svog prijatelja sa šajkačama na glavama, zagrljene s prijateljicom. U ruci drži zastavu Republike Srpske. Njih troje, što ilustrira i crtež, nasmijani stoje pored brojnih tabuta.

Autor ovog crteža, koji se širi društvenim mrežama, iako šestogodišnjak, nije kao svoju sreću ilustrirao sebe zagrljene s roditeljima, prijateljima... Nije nacrtao svoje druženje sa psom, igru u parku, najdražu igračku... Nije svojom srećom ilustrirao detalj s nekog nedavnog odmora, zimovanja ili ljetovanja... Nije nacrtao sebe sretnog ispred škole s budućim prijateljima...

Svoju sreću pokazao je pričom koju, očito, najviše sluša u kući. Toliko mržnje prema budućim školskim prijateljima koji se ne zovu kao on u samo nekoliko poteza olovkom...

- Na ovako svečan dan, imam čast da s vama podijelim divan umjetnički rad autora predškolskog uzrasta o temi „Sreća“. Dok su njegovi drugovi kao inspiraciju izabrali judojevrejske motive Pokemona i paganske, šizofreničke podvale Nindža kornjača, ovaj budući vitez pravoslavlja je izabrao da živopiše proslavu oslobođenja vjekovno srpske Srebrenice i time sebi već u ranoj mladosti osigurao mjesto u carstvu nebeskom – objavljeno je na Facebook profilu pod imenom otac Pajsije.

Članak indeksiran 21. 05. 2018 Zadnji put osvježen prije 4 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me